Mimohod povijesnih postrojbi u vinkovačkom središtu

Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol i ove je godine, sukladno tradiciji, povodom Dana grada Vinkovaca organiziralo smotru Saveza povijesnih postrojbi RH koji sačinjava 30-ak društava, no danas se u vinkovačkoj pješačkoj zoni uprizorilo njih šest. Radni dan i korona učinili su svoje, no najvažnije jest da tradicija nije prekinuta.

– Treba znati da današnje povijesne postrojbe predstavljaju zapravo jedan tradicijski nastavak onih postrojbi koje su djelovale u Hrvatskoj još u srednjem vijeku. Oni su nasljednici hrvatske vojnice koja je žarila i palila Europom i bila na diku hrvatskog vojništva – rekao je mr. sc. Zlatko Virc, predsjednik PŠD Hrvatski sokol.

U današnjem mimohodu i popratnom programu osim pripadnika vinkovačkog Hrvatskog sokola sudjelovali su još: Križevačka djevojačka straža, Satnija Ivanić, Gradska straža Požega, Keglevićeva straža Kostel i Vojno-povijesna postrojba Serežani Županja.

– Lijepo je vidjeti da naši „sokolovi” imaju prijatelje diljem Hrvatske koji svake godine dođu uveličati dan našega grada i na ovaj način odaju poštovanje Vinkovcima – naglasio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.