Ministar Dabro sastao se sa županom Oreškovićem na temu poljoprivrednih aktualnosti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro danas je održao sastanak s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije. Uz ministra je bila i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić. Glavne teme sastanka bile su obrane od tuče, problemi u svinjogojstvu te povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Županija traži konkretnu potporu i funkcionalniju obranu od tuče budući da već drugu godinu zaredom bilježimo ogromne materijalne štete od nevremena, kako na imovini tako i na poljoprivrednim usjevima.

Ministar je naglasio kako kontinuirano prate stanjena na terenu te da u slučaju da se ustanovi trajno oštećenje pripremaju intervenciju 73.2. koja se odnosi na narušeni poljoprivredni potencijal.

Također ministarstvo nastavlja aktivnosti vezane uz pojavu afričke svinjske kuge, te će kroz nove mjere nastaviti pružati podršku domaćim svinjogojcima. Dosada je iz Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge isplaćeno 4.889.610,23 eura od ukupne omotnice vrijedne 7.500.000 eura.

Razgovaralo se i mogućnostima povećanja poljoprivredne proizvodnje na ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije, a sve u cilju oporavka hrvatskog sela i poljoprivredne proizvodnje kako bi se podigla kvaliteta života na području Vukovarsko-srijemske županije.