MINISTAR LEŠINAR “Pogriješio sam što 4 godine nisam imao vremena ispuniti imovinsku karticu…”

Vlasnička struktura tvrtke Agroproteinka d.d. na dan 10.09.2023., IZVOR: screenshot/SKDD

Nakon devet i pol sati saborske rasprave, noćas oko pola tri odbijen je prijedlog oporbe da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu iskaže nepovjerenje zbog toga što tijekom protekle četiri godine u imovinsku karticu nije upisao 2,1 milijun eura dobiti od dividende tvrtke Agroproteinka u kojoj ministrova obitelj s više od 60 posto dionica kontrolira sve poslovne procese (GGR ima oko 20 posto dionica). 

Za eventualno neupućene, Agroproteinka je tvrtka koja se jedina u Hrvatskoj bavi zbrinjavanjem usmrćenih i uginulih svinja uslijed afričke svinjske kuge. Dakle, u pitanju je monopol.

– Novac sam stekao na zakonit način, nikome nisam dužan, nikome štetu nisam napravio. Doista, pogriješio sam što četiri godine nisam imao vremena to učiniti. Trebalo je vremena, ispunili smo imovinsku karticu – obratio se Grlić Radman saborskim zastupnicima.

Osim 2,1 milijun eura dobiti, u ministrovoj imovinskoj kartici nisu upisani ni stan, ni BMW.

– Stan sam darovao kćeri koja se lani udala, a BMW sam prodao jer ga ne vozim – dodao je Grlić Radman čiji je opoziv inicirao Most, a podsjetimo i na to da je cijelu priču zakotrljao portal Vinkulja.hr objavom teksta o tome da je tvrtka Agroproteinka u suvlasništvu ministra vanjskih poslova kojemu se pune džepovi sa svakom usmrćenom svinjom zbog afričke svinjske kuge.