MINISTAR PRIMORAC Hrvatska je među zemljama EU koje najmanje oporezuju rad!

IZVOR: Hrvatski radio/screenshot

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada” ministar financija Marko Primorac najavio je lansiranje „poreznog portala” koji bi trebao zaživjeti idući mjesec. Prema njegovim riječima, sve je produkt duboke analize koju je proveo.

Čudio me je taj javni pritisak i u kojoj mjeri je zaživio taj narativ da su kod nas plaće jako opterećene i da mi imamo u povijesnom i europskom kontekstu najveće opterećenje dohotka od rada. Međutim, prve analize koje smo radili u siječnju zapravo su demantirale sve te tvrdnje i pokazale su, kada govorimo o oporezivanju rada, mjereno implicitnom stopom poreza na rad, Hrvatska je među državama članicama EU koje u najmanjoj mjeri oporezuju rad. Smatram da je takve teze potrebno ispraviti u javnom prostoru, ovim riječima Primorac je obrazložio pokretanje portala te nastavio:

Prate nas i međunarodne financijske institucije i ako netko kontinuirano ponavlja da smo mi država s najvećim poreznim opterećenjem, onda vas i investitori zaobilaze u širokom luku i to nije dobro. Mi ćemo kroz ovaj portal zapravo vidjeti koliko je porezni sustav i porezno okruženje u Hrvatskoj konkurentno u odnosu na druge države članice EU. Ne samo u kontekstu poreza na dohodak, koji će se naravno smanjivati, nego i u kontekstu poreza na dobit. Mi imamo stope koje su prilično niske, a samo za jedan manji broj poslovnih subjekata se primjenjuje ona viša stopa. Porez kojim se dominantno financiramo je PDV i tu smo doista u europskom vrhu. Kada govorimo o EU, Hrvatska doista ima drugu najveću stopu PDV-a, ali kada gledate implicitnu poreznu stopu koja uzima i sve one snižene stope PDV-a tu također nismo u samome vrhu, komentirao je ovu temu ministar Primorac.