Ministrica poljoprivrede u posjetu VSŽ; dodijelila dva ugovora ugovora potpore 6.4.1. i izbjegla konkretne odgovore na pitanja o šećeru

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, FOTO: db

Tijekom posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je dva ugovora potpore 6.4.1. “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ i to Peri Kolariću (PO Kolarić) i Tomislavu Horvatu (stolarska radnja Drvomont).

Potpora nam mnogo znači, kroz projekt vrijednosti oko 300.000 kuna nabavili smo dva nova aparata za varenje i novo dostavno vozilo kojim ćemo razvoziti poljoprivredne strojeve diljem Hrvatske – rekao je Pero Kolarić, jedan od korisnika potpore 6.4.1. koja potiče netipične ruralne projekte koji se financiraju iz mjere 6.4a Mjera ruralnog razvoja.

Projekti poput ovakvih mogu biti važan stup oporavka i razvoja Vukovarsko-srijemske županije. Vrijednost navedenih projekata je oko 1,1 milijun kuna od čega potpora iz Programa ruralnog razvoja iznosi 760.000 kuna

Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji naglašavam kako smo u ovom programskom razdoblju ugovorili projekte u vrijednosti od 1,152 milijardi kuna, od čega je gotovo 800 milijuna kuna isplaćeno. Osim programa ruralnog razvoja, koji donosi strukturnu preobrazbu, preko dvije milijarde kuna u ovom je programskom razdoblju uloženo u poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije iz jamstvenih poljoprivrednih sredstava, kao potpora dohotku poljoprivrednika. Istovjetna sredstva zadržat ćemo i u idućem programskom razdoblju – rekla je ministrica Marija Vučković.

Posjet ministrice Vučković iskoristili smo i za upit o tome jesmo li dobro razumjeli da je na prekjučerašnjoj medijskoj konferenciji apelirala na trgovačke lance da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera 30 do 40 posto niža u odnosu na iste trgovine u inozemstvu. Drugim riječima, pozvala ih je na poskupljenje šećera?! Njezin odgovor prenosimo u integralnoj verziji, pa…

Ne, ne, ne… Znači, ovako; govorimo stalno o osjetljivim proizvodima, to su šećer, mlijeko, meso, voće i povrće. Iz tog razloga postoji Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Neki dan smo na konferenciji za medije najprije rekli što smo radili protekle tri godine kako bismo zadržali proizvodnju šećera. To nisu bile samo dohodovne potpore, to su bile investicije. Ponovit ću, riječ je o 80 milijuna kuna. Također sam rekla kako se suočavamo i s pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda za, citiram: „Netransparentnu i neobjektivnu dodjelu kvota za šećer u 2013. godini“, pa se suočavamo s tužbama vrijednim desetke milijuna kuna, koliko zasad znam riječ je o 30 milijuna kuna. Navela sam također kakvi su problemi što se tiče vanjskih utjecaja. Apelirala sam i na naše trgovce da nastojimo svi zajedno izbjeći situacije u kojoj neki proizvod, a događa se to i sa šećerom, na mjestu svog nastanka košta 30 do 40 posto skuplje nego ondje gdje je dopremljen. Nikoga ne optužujući i ne dajući tome važnost veću nego što treba imati, ja sam to rekla ni prvi, ni zadnji put…

…da trgovci trebaju povećati cijene šećera?

Ne, to ne znači da treba povećati cijene šećera. To znači da treba izbjegavati prakse koje nas tjeraju na analizu o tome jesu li one potpuno fer ili nisu fer – dodala je ministrica Vučković.

Dobro, nema veze, tko je shvatio, shvatio je. Tko nije, ni neće. Riječ je dobio i župan Božo Galić. Tema? Posjet ministrice Marije Vučković Vukovarsko-srijemskoj županiji:

Razgovarali smo o brojnim temama, izuzetno sam zadovoljan odgovorima koje smo dobili. Prije svega, riječ je o završetku naših investicija koje smo započeli, a to je finiširanje prve faze Drvno-tehnološkog centra u Gradištu i dodatna financijska sredstva za nastavak Sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem. Također, riječ je i o drugoj fazi Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu voća i povrća, ali i još nekim projektima. Njih 195 je prijavljeno u gospodarski oporavak, osigurane su dvije milijarde kuna. Mali proizvođači ove godine neće imati problema oko plasmana robe, jer pomažemo i dalje – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Inače, tijekom posjeta VSŽ ministrica Marija Vučković obišla je Agrotehnološki centar u Cerni, Drvno-tehnološki centar “Slavonski hrast” u Gradištu, farmu kokoši nesilicau Soljanima te Centar za kompetenciju i Poslovnu zonu u Lovasu.