Ministrica Tramišak iločkom Domu za starije i nemoćne uručila ugovor vrijedan 196.057,13 kuna

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u okviru današnje posjete Iloku obišla je Dom za starije i nemoćne osobe i tom prigodom ravnateljici Dariji Nikolić uručila je ugovor za sufinanciranje provedbe EU projekta „Support life: Implementation of health and social services for vulnerable groups” vrijedan 196.057,13 kuna. Riječ je o projektu u kojemu se radilo na poboljšanju infrastrukture kao i na opremanju objekta, te edukaciji, a sve u cilju poboljšanja uvjeta za njegove korisnike.

– Zahvaljujući ovom projektu ne samo da smo povećali smještajne kapacitete za palijativne bolesnike na području Vukovarsko–srijemske županije nego smo i ugradili bolničko dizalo, rekonstruirali odjel, opremili sve sobe medicinskom opremom te nabavili opremu za fizikalnu terapiju i novo električno vozilo – pojasnila je ravnateljica Nikolić.

U iločkom Domu za starije i nemoćne smješteno je 190 korisnika, dok novi palijativni odjel može skrbiti za 10 pacijenata.

– Radi se o ustanovi s posebnom koncepcijom rada, meni jako simpatičnom. Nadam se kako će uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ministrice Tramišak, s kojom imamo izvrsnu suradnju, nastaviti rad na daljnjem poboljšanju uvjeta za korisnike. Hvala resornom ministarstvu na svakoj pomoći i svemu dosad učinjenom, želim vjerovati kako će ministrica Tramišak što češće dolaziti s ovakvim darovima – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Nakon uručenja ugovora (čija je ukupna 992.437,98 eura, u 85-postotnom iznosu financiranom iz EU fondova, uz sudjelovanje VSŽ sa 67.447,35 eura) ministrica Tramišak obišla je povijesnu jezgru grada Iloka i Poljoprivrednu zadrugu TRS te se upoznala s radovima na projektima koji su financirani kako iz proračunskih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, tako i iz fondova EU.

– Došla sam uručiti i dva ugovora vezana za gospodarenje otpadom i reciklažno dvorište te za sanaciju odlagališta otpada, ali i obići radove na najvećem projektu obnove kulturne i povijesne jezgre grada Iloka, u vrijednosti većoj od milijun kuna. Riječ je o sanaciji ogradnog zida u Srednjovjekovnoj jezgri grada, rekonstrukciji pješačkih staza unutar parkovnih površina i u samom gradu te rekonstrukciji javne rasvjete. Sve je sufinancirano iz državnog proračuna – naglasila je ministrica Tramišak.

Kulturna baština Iloka od nacionalnog je interesa, poručila je još Tramišak, uz podsjetnik kako na području cijele Vukovarsko–srijemske županije postoje ugovori u vrijednosti od oko 160 milijuna kuna namijenjenih obnovi kulturne baštine.

– Vjerujem kako će svi radovi krenuti i biti gotovi u rokovima te da će cjelokupan projekt biti realiziran do kraja 2023. godine – prisnažila je Tramišak te dodala kako ovo nije kraj ulaganjima u grad Ilok; slijedi nastavak financiranja novih projekata koji su ključni za razvoj turizma na području Vukovarsko-srijemske županije.

Župan Dekanić je svemu pridodao kako mu je želja da razvoj cijele županije bude ravnomjeran.

– Grad Ilok kao ona prva točka prema prostoru izvan Europske unije mora biti jedna od svjetlijih točaka u našoj županiji i učinit ću sve da tako i budezaključio je Dekanić.