MISLIMO DA SU BOGATI, A U MIROVINI CRKAVICA Mirovine poljoprivrednika među najnižima

Ilustracija/PEXELS

Iako su prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje mirovine poljoprivrednika rasle za 24 posto, one su i dalje među najnižima gledajući u ukupnoj strukturi umirovljenika. Tako prema podacima za isplaćene mirovine u prosincu prošle godine, ukupno 41.280 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od 287,06 eura.

Istine radi, najveći broj ovog tipa umirovljenika nalazi se u razredu isplate 207-340 eura, njih 10.448 koji imaju prosječnu mirovinu od 304,97 eura što je i dalje za 150 eura niži iznos mirovine od prosječne mirovine kod 1,13 milijuna nekadašnjih hrvatskih radnika kojima se isplaćuje mirovina.

Hrvatski poljoprivrednici pravo na mirovinu imaju pod uvjetom da su se čitavog radnog vijeka bavili poljoprivredom ili šumarstvom uz obavezan upis u Upisnik poljoprivrednika/OPG-a/šumoposjednika.

Ukoliko im je poljoprivreda bila drugi posao ili su u poljoprivredi radili sezonski, umirovljenici onda nemaju pravo po osnovi poljoprivrede na bilo kakvu vrstu umirovljeničkog primanja.

Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, broj 11/2023., prosinac 2023., IZVOR: HZMO/screenshot