Monitoring (za sada) pokazuje kako neće biti velike najezde komaraca ovog ljeta!

Prema podacima Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a koji je proveo drugi monitoring komaraca u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2022. godini, velikih najezda komaraca na području županije još uvijek neće biti.

Prema istom izvješću, blagi porast komaraca evidentiran je nakon obilnijih oborina, a nakon jednog uzorkovanja CDC klopkama uz suhi led najlošija situacija bila je u Iloku gdje je evidentirano 366 komaraca na mjernom mjestu Ilok 2, a potom slijede Vukovar, Babina Greda, Sotin, Nijemci. Na većini postaja taj broj je relativno mali i vjerojatno se radi o vrlo malim leglima koja je jako teško kontrolirati, navodi se u izvješću.

Vinkovci su na zadovoljavajućem mjestu s evidentiranih 33, odnosno 19 komaraca na mjernim mjestima.

Tijekom lipnja započeto je uzorkovanje komaraca metodom čovjek-aspirator-15min, a mjerenje se provodilo kroz šest dana u razdoblju od 10. do 30. lipnja. Na vinkovačkom mjernom mjestu „Vinkovci kolodvor“ broj uboda varirao je od nula do 3 (18.06.), dok je na mjernom mjestu „Lenije“ po jedan ubod unutar 15 minuta evidentiran samo 14. i 30. lipnja. U istom razdoblju u Iloku je evidentirano do 26, a u Vukovaru do 20 uboda komaraca.

Prema mišljenju stručnjaka, malo povećanje evidentirano je na kraju lipnja, ali su to još uvijek vrijednosti koje nisu za aktiviranje tretiranja.

Pregled terena na prisutnost ličinki obavljen je u Vinkovcima u kanalu Nevkoš na dva mjesta gdje je evidentirano malo leglo komaraca (Culex pipiens). Za sva mala legla procjenjujemo da ih ne treba tretirati jer su vrlo mala, navodi se u izvješću.

Iz svega navedenog, brojnost odraslih komaraca u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji je i dalje mala iako je evidentirano povećanje brojnosti u odnosu na prethodni mjesec. Velikih i srednje velikih aktivnih legala u Županiji i dalje nema. Aktivirala su se samo mala legla koja su ostala nakon obilnijih kiša. Velikih najezda komarca do daljnjega neće biti, zaključuje se u izvješću kojeg popisuje prof.dr.sc. Enrih Merdić.