MORAMO PLATITI Austrijanci od Vinkovaca dobivaju 2 mil € za nikad izgrađeno odlagalište otpada!

Ilustracija/PEXELS

Na sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca, koja će se održati u idući utorak, gradski vijećnici morat će donijeti odluku o zaključenju Nagodbe koja će opteretiti gradski proračun za ogromnih 2.115.000,00 eura!

Naime, daleke 2001. godine, gradovi Osijek, Vukovar, Beli Manastir, Vinkovci i Županja potpisali su Sporazum o osnivanju Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada na području istočne Slavonije (ZOIS). Cilj je bio imati izgradnju pogona regionalnog odlagališta otpada u ovom dijelu regije. Po potpisanom sporazumu, gradu Vinkovcima pripala su prava i obveze u visini 23,3% (prava i obveze su utvrđivani temeljem tadašnjeg broja stanovnika po pojedinom gradu), Vukovaru 16,1&, Županji 10,35%, Belom Manastiru 6,95% te Osijeku od 43,3%.

Pet godina kasnije, s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher D. potpisan je koncesijski Ugovor o izgradnji i pogonu regionalnog odlagališta komunalnog otpada koji su isti trebali izgraditi na području Antunovca.

Međutim, dana 15. siječnja 2009. Upravno vijeće ZOIS-a donosi odluku o raskidu koncesijskog ugovora zbog neizvršenja ugovorne obveze, odnosno koncesionari nisu ishodili građevinsku dozvolu.

Takav rasplet događaja, gradove koji su vlasnici ZOIS-a odveo je na Arbitražni postupak po Međunarodnom arbitražnom sudu te potvrda istog na Trgovačkom sudu u Zagrebu, jer je riječ o međunarodnoj arbitraži. Paralelno s time, vodi se i postupak na Trgovačkom sudu u Osijeku gdje se tuže gradovi osnivački ZOIS-a s istim tužbenim zahtjevom kao i u Arbitraži. Sud je donio presudu kojom se odbija tužitelje, odnosno gradovi pobjeđuju u postupku.

Potom tužitelji ulažu žalbu, ali i tijekom 2015. godina prijedlog nagodbe gradonačelnicima u iznosu 5 milijuna eura, a gradska vijeća (svi osim Vukovara) redom odbijaju predložene nagodbe uslijed čega je nastavljen sudski spor.

Trgovački sud u Osijeku u ponovnom postupku 2018. godine u cijelosti odbija tužitelje, na što tužitelji izjavljuju žalbu.

Konačnu odluku, 26. srpnja donosi Visoki trgovački sud RH, a po kojoj se uvažavaju žalbe tužitelja i preinačuje odluka Trgovačkog suda u Osijeku! Uslijed toga, Strabag i Saubermacher D. gradovima predlažu nagodbu, a koja bi u ovom slučaju Vinkovce trebala koštati već spomenutih 2.115.000,00 eura! Plaćanje, tijekom ove godine.

Ukratko:

1.      osnovana Ustanova za zbrinjavanje otpada,

2.      Ustanova angažirala strane firme koje će izgraditi odlagalište,

3.      Odlagalište nije izgrađeno

4.      Gradovi raskinuli ugovor

5.      Strabag i Saubermacher D. tužili gradove

6.      Gradovi pobijedili na Trgovačkom sudu u Osijeku

7.      Visoki trgovački sud RH preinačio odluku Trgovačkog suda u osijeku

8.      Gradovi izgubili

9.      Strabag i Saubermacher D. od Vinkovaca će zaraditi 2.115.000,00 eura, a da nikad ništa nisu izgradili

Prema prijedlogu nagodbe upućenom ostalim gradovima, Osijek treba platiti 3.897.000,00 eura, Vukovar 1.449.000,00 eura, Županja 931.500,00 eura dok će Beli Manastir ovo imaginarno odlagalište koštati 625.500,00 eura.