Most u 82 kutije predao preko 400 tisuća potpisa za referendum protiv COVID potvrda i Stožera

Most je danas nešto iza podneva u Hrvatskom saboru predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje COVID potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera civilne zaštite na Sabor RH.

Mostovci su se danas u Saboru uprizorili s 82 kutije s potpisima te zahtjevima za raspisivanje referenduma. Objavili su da imaju 410.533 potpisa za referendumsku inicijativu „Odlučujmo zajedno”, odnosno 409.219 potpisa za referendumsku inicijativu „Dosta je!”. Za raspisivanje referenduma, podsjećamo, potrebno je 368.867 potpisa. Važno je napomenuti i to da je u dosadašnjoj praksi brojanja potpisa iz različitih razloga nepravovaljanim označeno oko 10 posto.

– Procedura? Zahtjev za raspisivanje referenduma upućuje se Odboru za Ustav i poslovnik koji će donijeti zaključak o kojem će se raspraviti na plenarnoj sjednici Sabora i nakon toga će se zatražiti od Vlade da provjeri ima li organizator dovoljan broj potpisa kako bi se mogao raspisati referendum. Nakon što Vlada, odnosno Ministarstvo uprave i pravosuđa, odrade svoj dio posla i utvrde o kojem se broju potpisa radi, o tome informiraju Sabor. U slučaju da je prikupljen dovoljan broj potpisa, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi zaključak ili o raspisivanju referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom – pojasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.