MUP RH UTVRDIO Policajac Srbin nije kriv što nije zatočio srpsku nejač

FOTO: Ilustracija

Umjesto uvoda podsjetit ćemo na kronologiju priče; 23. srpnja ove godine u Mirkovcima je, na obiteljskoj kući udaljenoj 200-tinjak metara od igrališta NK Hajduk Mirko, osvanuo uvredljiv grafit 22. 7. ’91. oslikan u bojama srpske zastave. Aluzija je prilično jasna, a odnosi se na događaj koji se zbio u Mirkovcima 22. srpnja 1991. kada su poginula trinaestorica hrvatskih branitelja, pripadnika 3. satnije iz Županje.

Nekoliko dana kasnije, točnije 28. srpnja 2023. godine, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje da su ispisivanjem spomenutog grafita počinili kaznena djela Javno poticanje na nasilje i mržnju i Oštećenje tuđe stvari. 

Početkom rujna, pak, portal Vinkulja.hr dolazi do neslužbenih saznanja o tome da je dotični dvojac u počinjenju spomenutih kaznenih djela zatečen od strane dvoje policijskih službenika. Vođa ophodnje (u kojoj je, neslužbeno i navodno, uz njega bila i policijska vježbenica), prema informacijama kojima raspolažemo, bio je S. M. (policijski službenik srpske nacionalnosti iz Mirkovaca, podaci poznati redakciji) koji počinitelje nije sankcionirao nego ih je, bez privođenja i prijave, pustio da se udalje s mjesta događaja. I o tome šutio dok su istovremeno njegove kolege iz Policijske postaje Vinkovci tragali za počiniteljima.

Stoga smo PU vukovarsko-srijemskoj 4. rujna 2023. godine poslali upit sljedećeg sadržaja:

– je li točan podatak da je vođa ophodnje koja je pustila počinitelje bio policajac S. M.?

– je li točan podatak da ih je policajac S. M. zatekao u činjenju kaznenih djela te da ih je unatoč tome pustio da odu kući ne evidentirajući taj događaj?
– je li protiv policajca S. M. zbog ovog propusta pokrenut disciplinski (ili bilo koji drugi) postupak?

Mjesec i kusur dana kasnije, odnosno danas, iz PU vukovarsko-srijemske stigao je odgovor. Prenosimo ga integralno i u cijelosti:

Poštovani,

vezano uz Vaš upit u kojem je iznesena sumnja u neprofesionalno i nezakonito postupanje policijskih službenika policijski službenici Službe za javni red i sigurnost Policijske uprave vukovarsko-srijemske, obavili su detaljne provjere zakonitosti tog postupanja.

Utvrđeno je kako su policijski službenici poduzimali mjere i radnje u skladu s propisanim policijskim poslovima i policijskim ovlastima. Nisu utvrđene namjere pogodovanja, odnosno namjera ili krajnja nepažnja, koji uvjeti moraju biti ispunjeni kako bi policijski službenik mogao biti odgovaran za povredu službene dužnosti propisani člankom 93. Zakona o policiji (NN 34/11, 130/12, 89/14, 151/14, 33/15, 121/16 i 66/19.) .

Stoga u konkretnom slučaju nije utvrđena sumnja da bi postojala disciplinska odgovornost policijskih službenika i ne stoje navodi o nemarnom, nepravodobnom, neprofesionalnom i nezakonitom postupanju policijskih službenika Policijske postaje Vinkovci.

O događaju te provedenom kriminalističkom istraživanju izvijestili smo javnost objavom na našoj internetskoj stranici Sprejom ispisali neprimjereni sadržaj na obiteljskoj kući te upućivanjem navedene objave medijskim predstavnicima.