Na Beeram domaće Craft festivalu sve super, sve za 5!

FOTO: db

Četvrto izdanje Beeram domaće Craft festivala izmamilo je osmijeh na lice njegova organizatora Ivana Vorgića, vlasnika (prve) vinkovačke pivovare Valens. Kako i ne bi, na dvodnevnom događaju sve je bilo super, sve za pet!

– Jedino nas je vrijeme sasvim malo poremetilo u petak navečer, ali ništa značajno. Da, zadovoljan sam, dojmovi se još slažu, ali generalno gledajući sve je prošlo OK – rekao je Vorgić prezentirajući potom i neke brojeve;

– Okupili smo ove godine 15-ak pivara iz cijele Hrvatske, posjetitelji su mogli kušati 30-ak vrsta domaćega piva. Važno je i to da smo se opet vratili dvodnevnom formatu događaja na otvorenom, za razliku od prošlogodišnjeg jednodnevnog.

Odziv je bio izvrstan, ugođaj u Lenijama također…

– U petak su nam svirali Gustafi, u subotu Stampedo. Teško mi je procijeniti koliko je posjetitelja prodefiliralo Lenijama tijekom dvije večeri, ali sa sigurnošću možemo ustvrditi kako se radi o četveroznamenkastim brojevima.

Četveroznamenkastim brojevima post festum mjere se i čaše ispijenoga craft piva…

– Jako mi se svidjelo što je veliki broj posjetitelja krstarilo štandovima i kušalo ona craft piva koja im nisu svakodnevno dostupna. Nije bio cilj doći na festival, nasaditi se na Valens kućicu i ne mrdati nikamo. Ne, cilj je bio ispoštovati sve izlagače od kojih su neki potegnuli izdaleka i uvjeriti se u kvalitetu u njihovim proizvoda.

Dakle, koncept je bio gutljaj ovdje, gutljaj ondje, pa – kotrljanje kući…?

– Ha, ha, ha… Otprilike.

Na 4. Beeram domaće Craft festivalu uz domaći Valens predstavili su se još, abecednim redom: Barilo (Dugi Rat), Beckers (Osijek), Black hat (Đakovo), Familia (Kaštel Gomilica), Mali div (Osijek), Nova runda (Zagreb), Stric (Našice), Šibenska (Šibenik), Tap B (Split), Varionica (Zagreb), Walkow (Vukovar), Zmajska (Zagreb) i 022 (Šibenik). Riječ je, dakle, o nezavisnim pivovarama koje u proizvodnji koriste tradicionalne sastojke u pripravi piva i pritom kreativno eksperimentiraju sa sastojcima u procesu proizvodnje craft piva (ili zanatskog piva, kako ga se još naziva).

– Još dva proizvođača u posljednji čas otkazali su dolazak iz opravdanih razloga, ali i obećali dolazak dogodine. Da, festival ide dalje, cilj i svrha njegova postojanja su opravdani, puštamo polako korijenje… – zaključio je Vorgić uz napomenu da su pri organizaciji događaja pripomogli Kulturni centar Vinkovci, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska gospodarska komora.