Na burek Kod Zdravka još samo do petka! A onda – ključ u bravu…

Ako ste za burek u Fortuni, buregdžinici koju Vinkovčani kolokvijalno nazivaju Kod Zdravka, nemate još mnogo vremena. Danas do kraja radnog dana, četvrtak i petak i – gotovo.

– Istina je, dobro ste čuli. U petak je naš zadnji radni dan – pripovijeda nam Tatjana Jureta koja je u glasovitoj vinkovačkoj buregdžinici provela svoj čitav radni vijek.

– Zaposlila sam se ovdje 1981. godine i evo svih 40 i kusur godina odradila sam za ovim pultom. Pouzdano znam da je na ovoj lokaciji (Starčevićeva 69, op.a.) buregdžinica radila i četiri godine ranije. Zašto zatvaramo? Nema više matematike… Žao mi je, naravno da mi je žao. Što dalje? Na biro za zapošljavanje, što drugo. Dobra je okolnost što nemam još mnogo do mirovine – dodaje gospođa Tatjana.

Legendarnu vinkovačku buregdžinicu utemeljio je Zdravko Čović koji nas je napustio u studenom 2020. godine, u 76. godini života. Godinu i pol dana kasnije njegovo životno remek-djelo odlazi u ropotarnicu povijesti. Na slasnom i optimalno masnom Zdravkovom bureku odrasle su mnoge generacije Vinkovčana…

– Zdravkov burek jedem od srednje škole, od negdje 1974. godine. Tu mi je najbolji burek oduvijek bio. Bio i ostao, nadaleko nema boljeg. Ne znam gdje ću sad, teško će mi se biti priviknuti da ga ovdje više neću jesti – čuli smo od Nike Čavlovića.

Rado već godinama Kod Zdravka na burek svraća i Vukovarac Mario Širić:

– Svaki put kad sam u Vinkovcima, a dolazim često, obavezno dođem ovdje na burek. Evo i ja sam iznenađen ovime što čujem, nisam znao da je došlo do toga da se buregdžinica zatvara. Šteta. Baš šteta.

Umjesto zaključka još jednom podvlačimo; na burek Kod Zdravka još samo do petka. A onda, adio – ključ u bravu.