Na današnji dan osnovana je legendarna 109. brigada!

IZVOR: Braniteljski portal

Legendarna vinkovačka 109. brigada Zbora narodne garde, koja je ponijela najveći teret u obrani Vinkovaca i nekadašnje vinkovačke općine ustrojena je na današnji dan 1991. godine.

Početkom svibnja 1991. tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Općine Vinkovci Ivan Petrinovićdobio je zadatak ustrojavanja brigade za borbeno djelovanje. Brigada je najvećim dijelom bila sastavljena od ljudi s područja Vinkovaca, a jednu bojnu su sačinjavali Županjci. Pro ustroju, brigada je imala oko 1.900 ljudi, dok je naoružanja bilo tek za 60% posto postrojbe.

Odmah po završetku ustroja brigad, Ivan Petrinović postaje zapovjednik 3. „A” brigade ZNG, dok 109. brigadu preuzima pričuvni bojnik Josip Matić. Tijekom obrane, brigada je podnijela najveću žrtvu za Hrvatsku od svih pričuvnih brigada te će 22 branitelja poginulo, 640 ih je ranjeno, dok se 12 pripadnika i dalje vode kao nestali.

Brigada je djelovala do 15. studenoga 1992. godine, a nakon čega većina pripadnika popunjava druge postrojbe vojske i policije.