Na lokalnim izborima dobit ćemo novog župana, no hoće li on imati većinu u Skupštini?!

U sjeni utrke za novog župana, koji će nakon 16 godina vladavine naslijediti Božu Galića, pomalo ispod radara prolazi utrka političkih stranaka za Županijsku skupštinu. Vrlo lako je moguć ishod u kojem će župan biti iz jedne opcije, no skupštinska većina isto tako mogla bi pripasti suprotnoj strani.

Tih problema u svojim mandatima nisu imali niti jedan prethodnik župana kojeg biramo u drugoj polovici (i krajem) svibnja, no „crni labudovi“ u ovom slučaju itekako su izgledni.

Za početak vratimo se prošlim lokalnim izborima i 2017. godini kada je Božo Galić uzeo mandat u drugom krugu ispred Tomislava Panenića, a isto tako, njegov HDZ, imao je komotnu situaciju u Skupštini s obzirom na osvojenih 49,57%, odnosno 32.251 glasova. Takav rezultat značio je kako u Skupštini ima „svoja“ 22 vijećnika od mogućih 43. S osiguranom većinom na izborima, a ne u postizbornim koalicijama, Galić je mogao samostalno upravljati županijom.

Međutim, u ove četiri godine stvari su se stubokom promijenile. Uzmimo samo gradove u kojima je HDZ prije četiri godine uvjerljivo slavio. HDZ-ova koalicija u Vukovaru je osvojila je 50,86% odnosno 4.941 glasova, u Županji 51,83% (1.966 glasova), a u Otoku 57,44% ili 1.435 glasova.

Četiri godine kasnije, HDZ sigurno ne može više računati na sve te glasove čisto iz razloga što je HDZ u Vukovaru doživio veliki raskol pa će Ivan Penava značajan (ako ne i većinu) broj tih glasova preusmjeriti sebi i Domovinskom pokretu. Slična situacija je i u Županji gdje će veliki dio ostvarenih glasova od prije četiri godine u drugu stranu povući Damir Juzbašić koji je također napustio HDZ. Najmirniju situaciju od nabrojanih sredina HDZ će ipak imati u Otoku, no definitivno će i tamo izgubiti dio podrške koja će otići prema Otočaninu Josipu Dabri.

HDZ-u ne ide na ruku i što im partneri s prošlih izbora HKS (Hrvatski suverenisti) i HSS sada idu s izravnom konkurencijom za glasove. HKS će ovaj put ići zajedno s MOST-om uz podršku Nikoli Kajkiću, dok će HSS biti uz Domovinski pokret i Josipa Dabru. Ovaj gubitak HDZ će pokušati ublažiti uz pomoć novoosnovanog D-HSS-a (u koji je navodno prešao značajni broj „starih“ HSS-ovaca osim Zdravka Kelića i „njegovog“ kruga ljudi) te HSP AS-a koji bi ovih dana trebao izaći iz stečajnih problema, ali s jako okrnjenom stranačkom infrastrukturom u odnosu na prošle izbore.

Bez obzira na sve, računajući i pad popularnosti HDZ-a na nacionalnoj razini, kao i njihove raskole na lokalnoj razini, za očekivati je kako će HDZ-ova lista ipak dobiti najviše mandata u Skupštini, no ne i natpolovičnu većinu kao prošli put, a koja je potrebna za samostalnu vlast nakon izbora.

Ukoliko župan bude iz redova HDZ-a, dakle Dekanić, poznavajući djelovanje te stranke, brzo će se naći koalicijski partner za postizbornu suradnju iz redova trenutnih suparnika. Međutim, ukoliko Dekanić ne prođe, onda će itekako biti zanimljivo vidjeti hoće li novi župan Kajkić/Panenić/Dabro uspjeti dobiti podršku u Skupštini ili ćemo nakon nekog vremena, ove godine, opet ići na izbore za Županijsku skupštinu! A takva opcija uvijek je „dvosjekli“ mač onome tko inzistira na novim izborima…