Na području Vinkovaca u tijeku je proljetna deratizacija javnih površina i šahtova

Kako bi suzbio najezdu glodavaca ili barem ograničio njihovu populaciju, Grad Vinkovci već treću godinu za redom sustavno provodi deratizaciju javnih površina i kanalizacijskih šahtova te šahtova javne odvodnje. Riječ je o problemu koji je gotovo nemoguće do kraja riješiti pa se pristupa preventivnim metodama poput proljetne i jesenske deratizacije, odnosno u vrijeme najvećeg porasta populacije glodavaca. Istina je i kako je problem sa štakorima postao posebno očit otkako se provodi projekt aglomeracije, odnosno otkako se izvode veliki građanski zahvati na dotrajaloj kanalizaciji koja je bila glavno stanište za štakore. S konačnim završetkom aglomeracije i ovaj problem s nepoželjnim glodavcima trebao bi se staviti pod apsolutnu kontrolu.

Stoga je, poručuju iz gradskog Upravnog odjela gospodarstva, u ovom trenutku primarni cilj tretirati kanalizacijske šahtove kojih je u gradu Vinkovcima čak 915 komada. Uz šahtove, žarišta predstavljaju i područja oko mjesta za kontejnere te će se iste radnje obaviti i na tim lokacijama, a riječ je o 106 takvih mjesta u Vinkovcima. Nadležne službe tretirati će i 8.945 metara uz kanale, vodene tokove i površine te ukupno 30 hektara zelenih površina u gradu.

Cijeli postupak provodi Veterinarska stanica Vinkovci pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo vukovarsko-srijemske županije i uz nadgledanje poljoprivrednog redara. S obzirom kako se deratizacija obavlja i na javnim površinama ovo je još jedna prilika da uputimo apel svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji izvode u šetnju svoje pse da obrate posebnu pozornost na iste. Isto tako, potrebno je i posebno naglasiti kako svi oni koji ostavljaju hranu za ptice i ili mačke na javnim površinama zapravo pogoduju neželjenim glodavcima, a ne umiljatim životinjama stoga dobro promislite činite li korist ili štetu svojoj neposrednoj okolini.

Na kraju, iz Grada pozivaju građane da bez ustručavanja, ukoliko na javnim površinama uoče prisutnost glodavaca, i nakon završetka deratizacije, zovu Upravni odjel gospodarstva kako bi se pravodobno interveniralo.