Na sjednici vinkovačkog Gradskog vijeća (i) o poskupljenju odvoza smeća

Na današnjoj sjednici vinkovačkog Gradskog vijeća govora je bilo i o problemu odvoza otpada. Naime, nakon što je odlagalište Petrovačka dola od 1. svibnja na raspolaganju samo za odlaganje otpada s vukovarskog područja, a Vinkovci i neke okolne općine su se po tom pitanju našle u problemu!

U roku odmah” krenula su i nagađanja o poskupljenju usluge odvoza otpada za građane. Ali, trebalo je žurno osigurati nove lokacije na koje će smeće biti odvoženo, kako Vinkovci ne bi izgledali kao – Napulj!

Jedan od koncesionara koji od 1. svibnja više ne može odvoziti otpad u Petrovačku dolu je i vinkovačka tvrtka Nevkoš u kojoj su sreću potražili u Đakovu i Županji, što će posljedično utjecati na cijenu usluge. Tako će korisnici usluga Nevkoša, žitelji Vinkovaca, Privlake, Andrijaševaca, Ivankova, Jarmine, Markušice, Tordinaca i Nuštara, od 1. srpnja skuplje plaćati odvoz miješanog komunalnog otpada odnosno pražnjenje tzv. zelene kante.

Nevkoš je deponiranje na vukovarskoj Petrovačkoj doli plaćao 26 eura/tona, a na nove dvije deponije u Županji i Đakovu cijena je drastično različita. Cijena odlaganja u Županji je 70 eura/tona, u Đakovu 60 eura/tona, uz činjenicu kako je Đakovo dvostruko udaljenije pa je dio ukupnih troškova još i veći. Konkretno, to je za tvrtku porast cijene deponiranja od 164 posto!

Iz Nevkoša su predložili povećanje cijena za korisnike, ali na način da će poskupiti samo odvoz miješanog komunalnog otpada, s tim da fiksni dio ostaje isti, a poskupljenje se odnosi na broj odvoza. Recimo, odvoz standardne posude od 120 litara s 0,92 eura raste na 2,5 eura, što znači da će korisnici plaćati 1,58 eura mjesečno više po iznošenju jedne zelene kante. Dakle, što više razvrstavamo otpad manje ćemo plaćati odvoz.

Direktor tvrtke Ivan Bertić nedavno je pojasnio kako je europski standard upravo jedno iznošenje mjesečno dok smo mi još uvijek na dva iznošenja i možda baš ovo poskupljenje bude okidač za promjene. Više razvrstavanja znači manje zelenih kanti odnosno niži mjesečni račun korisnicima, ali i manje količine koje mora odvesti Nevkoš u kojem imaju 900 tona mjesečni prosjek odvoza miješanog komunalnog otpada. To je 300 tona previše jer standard je 600 tona i na sve više od toga Grad Vinkovci plaća “penale” Fondu za zaštitu okoliša. Ovdje se ne smije zanemariti niti ekološki dio cijele priče koji također uvelike ovisi o kvalitetnom razdvajanju otpada, pa se u konačnici dolazi do zaključka kako je sve na nama jer sami odlučujemo o tome koliku ćemo cijenu plaćati i o tome koliko ćemo brinuti o našem okolišu.

Odlagalište otpada Petrovačka dola

Nakon što je uvodno cijelu situaciju vezano uz točku koja se odnosila na Odluku o povjerenju obavljanja komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s područja Grada Vinkovaca objasnio gradonačelnik Ivan Bosančić, očekivano, vrlo brzo kontrirao mu je nezavisni vijećnik Goran Kajkić. Upitao ga je zašto nije ranije reagirao i radio pritisak na ministre i premijera da se što prije ide u proširenje Petrovačke dole kako do ovog problema ne bi došlo, zaključivši pritom i kako vinkovački gradonačelnik nema nikakvog utjecaja u Zagrebu.

Bosančić mu je odgovorio kako ponovno priča o stvarima s kojima nije do kraja upoznat ili o kojima čak ništa ne zna, da je situacija s ovim odlagalištem iznenadila i gradonačelnika Vukovara koji je kao i svi ostali imao informacije kako će sve normalno funkcionirati još najmanje godinu i pol dana te kako je upravo iz tih razloga smijenio direktora vukovarske tvrtke Komunalac koja upravlja odlagalištem.

– Očekujemo skoro proširenje odlagališta Petrovačka dola kako bi se stvari vratile u normalu, ali nadamo se i realizaciji regionalne deponije u Antunovcu, čime bi dugoročno otklonili sve probleme – naglasio je Bosančić.

U priču se uključio i vijećnik SDP-a Damir Rimac rekavši kako priče o novim odlagalištima nisu realne jer to ne dozvoljavaju EU direktive te da u ovoj situaciji preostaje jedino što učinkovitije razvrstavati otpad kako bi cijena odvoza bila manja. Zaključio je i kako je o ovome trebalo misliti prije više od 20 godina, kada se moglo pronaći rješenje i kada su svi njegovi prijedlozi bili odbijeni.