Na Svečanom mimohodu 57. Vinkovačkih jeseni 2.500 sudionika, najmlađem Roku tek su dva mjeseca!

– Neka Svečani mimohod 57. Vinkovačkih jeseni krene! – kako nalaže red i običaj, pozvao je u ime Grada domaćina vinkovački gradonačelnik na početak najraspjevanije folkloraške povorke u koju se danas, pod vedrim i sunčanim nebom, slilo preko 2.500 sudionika, promotora hrvatske folklorne baštine. Raspjevana i razigrana povorka folkloraša, konjanika i zaprega krenula je od tržnice, središtem grada, preko svečane pozornice prema stadionu HNK Cibalia.

– Dragi gosti, drage Vinkovčanke i Vinkovčani, i svi koji nas pratite putem malih ekrana, sve vas pozdravljam iz najljepšega grada na Bosutu, iz grada gdje se kroz Vinkovačke jeseni uvijek slavilo zajedništvo hrvatskog naroda i uvijek znalo prikazati svo ono bogatstvo koje ima hrvatski narod. Uživajte danas u prekrasnim nošnjama i zapregama, u svemu onom što smo kroz sve ove dane pripremili. Hvala vam još jednom na dolasku u Vinkovce i uživajte u 57. Vinkovačkim jesenima – riječi su dobrodošlice gradonačelnika i predsjednika Organizacijskog odbora Ivana Bosančića.

Rekordnih 69 folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske. Uslijedile su Sokolske garde Požege, Županje, Osijeka i Vinkovaca, prema domaćinskoj tradiciji Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica u starogradskim opravama, kandžijaši iz Kruševice te atrakcija ovogodišnje prethodnice – Kuburaši čije su kubure ispaljenim plotunom označile početak Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni.

– Sudionici su stigli iz cijele Republike Hrvatske uključujući domaće županijske KUD-ove, goste iz svih županija, tri folklorne skupine iz susjedne BiH i po jedan KUD iz Rumunjske i Slovenije. Veliki broj ljudi što je uobičajeno za Vinkovačke jeseni – ocjenjuje koordinator ovogodišnje povorke Ivan Lion.

Prestiž je među folklorašima dobiti pozivnicu za sudjelovanje u mimohodu Jeseni jer on je kruna cjelogodišnjeg rada svakog folklornog društva. A najmlađi i najslađi sudionik danas je bio dvomjesečni Roko iz Otoka kojeg je lijepa baka Katarina odmah po rođenju upisala u KUD Josip Lovretić i povela na njegove prve Vinkovačke jeseni.

Od Prevlake do Dunava prošetali su i ove godine nošnje i narodne običaje svoga kraja, pjesmom i plesom proveli nas domovinom. Naposljetku, uslijedila je atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, 50-ak ponosnih lipicanaca, njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i 30-ak svečano urešenih zaprega. Atraktivno, paradno i posebno za doživjeti gotovo 120 kićenih ljepotana kako okupljenom mnoštvu ponosno pokazuje svu gizdavost s patinom nekada teškoga rada, a danas isključivo timarenu ljubavi svojih vlasnika.

I na kraju, kako bolje zaokružiti to sve zajedništvo nego se uhvatiti ruku preko ruku u jedinstveno šokačko kolo folkloraša i gledatelja. Malo tko može se pohvaliti ovakvim raspoloženjem, bogatstvom i raznolikosti narodnog ruva i običaja kakvog s Vinkovačkih jeseni sjedinjena nacionalna hrvatska baština slikom pošalje u svijet.