Na utakmice Cibalije samo s EU digitalnom COVID potvrdom!?

FOTO: db

Cibalijina klupska predsjednica Dea Lasić svakodnevno je izložena pitanjima o tome hoće li i na koji način biti moguće prisustvovanje gledatelja na Cibalijinim utakmicama u natjecateljskoj sezoni 2021/22. koja počinje 14. kolovoza.

– Prerano je još uvijek o tome govoriti. Odlukom Stožera civilne zaštite RH koja je na snazi od 1. srpnja 2021. godine definirane su neke stvari po pitanju organizacije sportskih natjecanja. Sukladno tome, točka III. alineja 15. definira da se sportska natjecanja mogu održavati samo bez gledatelja uz poštivanje svih epidemioloških uvjeta dok su odredbama točke V. definirane izuzeci pod kojima se sportske priredbe mogu organizirati s do 100 gledatelja, kako stoji u prvom stavku, odnosno s više od 100 gledatelja, kako je navedeno u drugom stavku, uz obvezu da svi gledatelji, kao i tehničko i organizacijsko osoblje koje je prisutno na natjecanju, posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Njezino posjedovanje obvezan je kontrolirati organizator natjecanja pri ulasku u sportski objekt. Hrvatski nogometni savez nema nikakvu mogućnost mijenjati odredbe te odluke već ju mora u cijelosti poštivati – rekla je predsjednica Lasić.

S obzirom na to da natjecanje Druge HNL počinje tek sredinom kolovoza, pitanje je – na koje nitko ovoga trenutka ne može dati konkretan odgovor – hoće li ista pravila vrijediti i tada, budući da Stožer civilne zaštite RH u pravilu svakih 15 dana mijenja pojedine odredbe odluke, ovisno o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

– Osuđeni smo na čekanje, prerano je za pitanja takve vrste. HT Prva liga kreće već 16. srpnja i trenutno se u HNS-u priprema odluka Izvršnog odbora kojom će se odrediti da se utakmice igraju s gledateljima bez ograničenja broja, ali uz obvezu provjere kluba-organizatora na način da na stadion mogu ući isključivo osobe koje imaju valjanu EU digitalnu potvrdu, kako je određeno odlukom Stožera civilne zaštite RH – dodaje čelnica vinkovačkog drugoligaša.

Na takav način je već organizirana i odigrana utakmica kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka Dinamo – Valur prošle srijede na kojoj je prema službenoj evidenciji bilo 1.087 gledatelja koji su ispunili sve uvjete za kupovinu ulaznice; Dinamo ih je prodavao samo osobama s valjanim potvrdama koji su potom prošli provjeru na ulazu u stadion.

– Čim se donese neka konkretna odluka HNS-a koja će se odnositi na natjecanje Druge HNL odmah ćemo ju obznaniti – zaključila je Dea Lasić.