Na Županijskoj skupštini izglasano 10-postotno poskupljenje usluga domova za starije i nemoćne osobe

Dvije od 11 točaka današnje sjednice Županijske skupštine plijenile su posebnu pozornost; jedna od njih je prezentacija stanja na tržištu rada tijekom 2020. godine i u razdoblju siječanj-rujan 2021. na području VSŽ te pregled mjera aktivne politike zapošljavanja s naglaskom na mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom u 2020. i 2021. godini.

Brojevi koje su prezentirali predstojnici HZZ Područnih ureda Vukovar i Vinkovci Jasna Kolar i Dražen Jerković odisali su optimizmom. Župan Damir Dekanić:

– Iz priloženih grafikona je vidljivo da se stalno situacija mijenja; 2019. bilježimo lagani rast zaposlenosti, odnosno pad nezaposlenosti, pa se u 2020. stvari mijenjaju, da bi u 2021. zabilježili reprizu 2019. godine. Međutim, sve to skupa moramo dovesti u korelaciju s brojem stanovnika i pandemijom koronavirusa, mjerama koje su trenutno na snazi… Teško je uopće reći koliko su ti podaci objektivni, ali u svakom slučaju svaki pozitivan podatak ohrabruje.

Nezavisni vijećnik Nikola Kajkić ovako je prokomentirao predstavljeno stanje na tržištu rada VSŽ:

– Prezentirane tablice lijepo izgledaju, ali statističke podatke koji su nam predstavljeni doživljavam kao optičku varku. Pa, županija smo s najvećim postotkom iseljavanja, u posljednjih deset godina izgubili smo grad veličine Vinkovaca.

Druga tema koja je zaintrigirala jest povećanje cijene usluga u vinkovačkom, vukovarskom i iločkom domu za starije i nemoćne osobe.

– Nažalost, nijedno povećanje cijena nije popularno i bezbolno. Razlozi ovog povećanja od oko 10 posto leže u ekstremnom poskupljenju energenata i povećanju standarda higijenskih uvjeta vezanih uz COVID situaciju. Održivost poslovanja spomenutih ustanova bez ovog povećanja cijena naprosto nije moguća. Ovisno o kategoriji smještaja cijena će biti uvećana od 100 do 250 kuna – informirao je još župan Dekanić.

Nove cijene na snagu stupaju 1. studenog, uz napomenu da se one nisu mijenjale od 1. listopada 2018. godine. Neizbježno poskupljenje cijena usluga domova za starije i nemoćne osobe stiže kao posljedica značajne promjene cijene inputa što nikome, pa ni oporbenim vijećnicima, nije nerazumljivo i neopravdano. Ali…

– Žalosno je da se poskupljenje spomenutih usluga prebacuje na nejaka umirovljenička, a ne neka druga, malo jača pleća. Možda tako izgleda, ali to ne smatram jeftinim populizmom. Činjenica je, imajući u vidu neslužbene procjene aktualnog popisa stanovništva, da je istok Hrvatske potpuno raseljen i prepušten sam sebi, kao i naši umirovljenici. Klub Domovinskog pokreta ne može podržati prijedlog vladajućih da se najnovije poskupljenje prebaci na teret naših umirovljenika – kaže dr. Davor Raić, županijski vijećnik iz redova Domovinskog pokreta.

Suglasnost za poskupljenje usluga domova za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima, Vukovaru i Iloku u konačnici je izglasana s 24 glasa ZA i sedam glasova PROTIV.