Načelnik Cerne Štorek: U prvoj godini mandata odobreni su nam projekti od 11,7 milijuna kuna

Iza Josipa Štoreka (HSS) prva je na godina mandata na dužnosti načelnika Općine Cerna. Bez epskog uvoda, evo presjeka učinjenog, najprije o projektima:

– U proteklih godinu dana Općina Cerna prijavila je ukupno 13 projekata na natječaje za sufinanciranje, ukupne vrijednosti 24.238.084,47 kuna. Do danas ih je odobreno pet kumulativne vrijednosti 11.782.178,13 kuna, s tim da odobreni iznos bespovratnih potpora iznosi 4.289.680 kuna – napominje Štorek uz naglasak na to da su u procjeni još tri projekta vrijednosti preko 2,3 milijuna kuna.

– Prvi projekt smo prijavili 20. srpnja prošle godine na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, “Sufinanciranje nabave komunalne opreme-komposteri”. Projekt je uspješno ocijenjen.

Tako je otvorena serija uspješno provedenih ceranskih projekata. Vrijedan spomena je i „Program gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2022. godini“ za koji je natječaj raspisalo Ministarstvo kulture i medija za koji je pristiglo 637 prijava, a 219 će biti sufinancirano. Među njima je i projekt opremanja Doma kulture u Šiškovcima.

– Inače, u Šiškovcima smo prošloga rujna organizirali i 5. Smotru svatovskih običaja i napjeva u Šiškovcima, a u studenom prošle godine su ondje započeli radovi na aglomeraciji koji su završili u svibnju ove godine. Naravno da vodimo računa i o Šiškovčanima.

Kao i o umirovljenicima…

– Prošle godine po prvi put objavljen je Javni poziv za dodjelu božićnice umirovljenicima s područja Općine Cerna.

Nisu zaboravljene ni mlade obitelji…

– Uspjeli smo realizirati poticaje za obitelji i stambeno zbrinjavanje. Povećali smo novčanu pomoć za novorođeno i posvojeno dijete i to za prvo dijete s 2.500 kuna na 3.000 kuna, za drugo dijete s 3.500 kuna na 4.500 kuna, a na treće dijete s 4.500 kuna na 6.000 kuna kuna. K tome, povećali smo i poticajnu mjeru za rješavanje stambenog zbrinjavanja za obitelji, samohrane roditelje i fizičke osobe koje su tijekom tekuće kalendarske godine kupile ili grade nekretninu za stanovanje na području Općine Cerna kojom po prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje. Poticaj za obitelji i samohrane roditelje iznosi 30.000 kuna, a za fizičke osobe 20.000 kuna i može se ostvariti samo jedanput.

Malo o komunalnoj infrastrukturi?

– Asfaltirana je pristupna cesta prema kolektoru, kao i parkiralište u centru sela i pristupna cesta kod trgovine „Boso”. U fazi projektiranja je pristupna cesta i prateća komunalna infrastruktura za Poduzetničku zonu „Zagrađe” koja je jedan od važnijih infrastrukturnih projekata čiji je cilj povećanje broja novoosnovanih tvrtki i omogućavanje novih investicija, a samim tim i porast zapošljavanja. Nije mi jasno da nitko iz bivše vlasti nije uočio sedam općinskih placeva prema kojima je jedan plac u privatnom vlasništvu „kočio” pristup. S vlasnikom tog placa potiho smo dogovorili zamjenu čestica nakon kojeg je provedena parcelacija ostalih.

Štorek u završnom osvrtu na prvu godinu načelničkog mandata:

– U ovih godinu dana uloženo je jako puno truda, vremena i odricanja, a sve s ciljem boljitka i prosperiteta cjelokupne zajednice na području Općine Cerna. Zahvalio bih cjelokupnom mladom i ambicioznom timu s kojim surađujem, počevši od općinske uprave do predstavnika općinskog vijeća, članovima HSS-a na bezuvjetnoj potpori i konstruktivnim prijedlozima, koalicijskim partnerima i ostalim bliskim suradnicima. Biti čelnikom jedinice lokalne samouprave nije nimalo jednostavan posao, ali uz veliku volju i podršku mještana mogu se savladati sve prepreke. Prva godina mandata bila je izazovna i vrlo zahtjevna, a u drugu ulazimo s velikim optimizmom i još većim očekivanjima. Molim sve mještane naše općine za strpljenje i podršku, jer tako veliki pomaci se ne mogu ostvariti preko noći.