Načelnik Općine St. Mikanovci Milinković: Tražimo rješenje za ponovno otvaranje poslovnice FINA-e

Uz Drenovce, Stari Mikanovci druga su općina s područja Vukovarsko-srijemske županije koja je 1. veljače ostala bez ureda FINA-e. Tim povodom općinski načelnik Starih Mikanovaca Mario Milinković (SDP) prekjučer je u društvu drenovačkog kolege Josipa Nasurovića i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića posjetio predsjednika Uprave FINA-e Dražena Čovića.

Naravno, tema je bila gašenje poslovnica u našim mjestima. Nas trojica stižemo s različitih strana političkog spektra (Nasurović je nezavisni, a Dekanić HDZ, op. a.), no djelovali smo sinergijski, u interesu žitelja Vukovarsko-srijemske županije. I drago mi je zbog toga – kaže u uvodu Milinković, u već trećem mandatu načelnik Općine Stari Mikanovci.

Milinković se iz metropole, dakako, nije mogao vratiti zadovoljan…

– Predstavljeni su nam neki financijski pokazatelji kojima su se u FINA-i rukovodili pri donošenju odluke o gašenju poslovnica u našim mjestima, s kojima se kao laik ne slažem. Zasad, dakako, nismo zadovoljni ovakvim epilogom, no bit ćemo uporni u nastojanjima da poslovnicu FINA-e vratimo u Stare Mikanovce u kojoj je djelovala posljednjih 26 godina. Spremni smo uložiti dodatne napore, naravno sve u zakonskim okvirima, kako bismo pridonijeli odluci o revitalizaciji FINA-ine poslovnice u našem mjestu.

Poslovnica FINA-e u Starim Mikanovcima, inače, bila je smještena u zgradi koja je u općinskom vlasništvu i to potpuno besplatno, bez naknade za najamninu.

– Ponavljam, tražili smo rješenje i model prema kojem bi ponovno otvorili poslovnice FINA-e. Ako ništa drugo, a ono zbog svega kroz što je VSŽ prolazila 90-ih, ali i ovog demografskog sloma koji nas je pogodio. Ostanak državnih institucija u ovim mjestima najmanje je što država može učiniti za naše općine. Prema nekim neslužbenim informacijama sljedeće što bi se moglo dogoditi jest gašenje poštanskih ureda u nekoliko općina VSŽ. To je loše i demotivirajuće.

Glede FINA-e, u planu je skorašnje osnivanje mobilne poslovnice koja će određenim uredovnim danima krstariti najistočnijom hrvatskom županijom kako bi se korisnicima osigurala lakša dostupnost usluga.

– Po meni to nije optimalno rješenje. Jest djelomično, za plaćanje naloga i računa, ali nije za poduzetnike i obrtnike koji imaju svakodnevne pologe novca zbog čega od 1. veljače moraju ići u Đakovo ili Vinkovce – dodao je na kraju Milinković.