Načelnik Općine Jarmina Ileković: Novi izbori za Općinsko vijeće nisu nužni, a ni realni!

Na prošlotjednoj sjednici Općinskoga vijeća Jarmine predsjednik ovoga tijela Mario Smetiško podnio je ostavku i to neopozivu. U pisanom obrazloženju Smetiško kao razloge ovoga čina navodi:

Neslaganje s općinskim načelnikom Goranom Ileković o načinu upravljanja, vođenja našeg mjesta, trošenja proračunskih sredstava Općine Jarmina te njegovo nepoštovanje prema funkciji predsjednika Općinskog vijeća”.

Općinski načelnik Goran Ileković ne smatra kako je Smetiškov čin nešto što će destabilizirati općinsku vlast, a još manje da će rezultirati novim izborima za Općinsko vijeće.

– Novi izbori nisu ni nužni, niti su realni. Na sljedećoj sjednici Općinskoga vijeća razmotrit će se i dati na glasanje prijedlozi o novom predsjedniku ili predsjednici koji će u konačnici, nadam se, biti i izglasan natpolovičnom većinom. Svatko može predložiti nekoga i svi mogu biti predloženi, osim Smetiška čija će neopoziva ostavka na sljedećoj sjednici temeljem službenih akata biti stavljena vijećnicima na znanje. Kako to, uostalom, nalažu važeći zakonski propisi. Vjerujem kako ćemo na toj dužnosti ubuduće imati nekoga, nebitno iz koje političke opcije, tko neće razmišljati o osobnim interesima, nego o prosperitetu općine i tko će raditi na korist svih njezinih žitelja – znakovito je naglasio Ileković.

Pa nastavno na temu dodao i ovo:

– Uskoro i službeno bivši predsjednik Općinskoga vijeća od početka mandata do danas, dakle u nešto manje od godinu dana, u općinskim prostorijama nije proveo više od deset sati. A kada se i pojavio, samo je stvarao probleme na što sam bio primoran i službeno reagirati dopisom u kojem sam mu dao do znanja da bi se morao držati isključivo vlastitih ovlasti koje su propisane Statutom Općine Jarmina. A da smo mu za materijale i dokumente potrebne za vođenje sjednica, na što je temeljem zakona imao pravo, u svakom trenutku bili na raspolaganju.

Inače, sastav jarminačkog Općinskog vijeća je vrlo zanimljiv; Nezavisna lista grupe birača Goran Ileković ima četvero vijećnika (Marko Mikulec, Snježana Crčić, Marija Klen i Franjo Petrinić), HDZ ima troje vijećnika (Dragica Ivezić, Tomislav Pracaić i Ivana Maras), a Nezavisna lista grupe birača Mario Smetiško dvoje (Mario Smetiško i Monika Hanžek). Natpolovičnu većinu čini pet ruku, pa su kombinacije raznorazne; nitko ne može sam, svakome treba netko…