Nadbiskup Hranić: Bez poštovanja Božjih zapovjedi nema budućnosti gospodarstva

IZVOR: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Jučerašnji blagdan sv. Vinka, proslavljen je diljem hrvatskih vinograda pa tako i u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u mjestu Trnava gdje je održan tradicionalni blagoslov vinograda i mladoga vina kojega je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić.

U kratkom nagovoru nadbiskup je izrazio žalost što se proteklih dana moglo vidjeti kako se od molitve u vinogradima i od Božjega blagoslova pravi lakrdija i parodija. Protumačio je da je blagoslov vinograda izričaj duboke i ozbiljne kršćanske vjere te izričaj kulture života i odgovornosti naših starih, osobito onih u ruralnoj sredini, stoji u objavio Đakovačko-osječke nadbiskupije.

„ Ispovijedamo da je svatko od nas stvorenje njegove ljubavi i da je sve ono što nam oči vide i čime se služimo dar njegove ljubavi prema nama. Stvorenu stvarnost, prirodu oko sebe i našu hrvatsku grudu on nam je povjerio kao prekrasan vrt da ga obrađujemo, unaprijedimo, da si uzgojimo voće, povrće, hranu i piće, da koristeći zakonitost upisanu u njegova stvorenja unaprjeđujemo svoj životni standard te da svojom marljivošću, odgovornošću, solidarnom ljubavlju, dobrotom i čestitošću unaprjeđujemo svoju zemlju i ljudsko društvo kojemu pripadamo. Mi smo pozvani u zahvalnosti prema Bogu za sve što imamo i što jesmo biti mudri i odgovorni upravitelji, ali nismo i ne možemo biti autonomni, a još manje sebični vlasnici stvorene stvarnosti, istaknuo je tom prigodom nadbiskup Hranić.

Nadbiskup je nagovor završio riječima: „Bez Boga, bez poštovanja Božjih zapovijedi, bez savjesti i morala, bez zahvalnosti drugima i poštovanja baš svakoga, nema i ne može biti budućnosti neke grane gospodarstva, niti može biti dugoročnog gospodarskoga rasta. Iskrenom vjerom, kršćanskim raspoloženjem i prianjanjem uz Boga, molimo za Božji blagoslov za ove vinograde, voćnjake, polja i šume, za nas i za mir u čitavome svijetu”.