Naglić: Mnoge stvari bit će jasne nakon revizije; nadam se da neće ispadati kosturi iz ormara!

Na današnjoj online Skupštini Plinare istočne Slavonije Mario Naglić imenovan je novim direktorom ove vinkovačke tvrtke kojoj je Vukovarsko-srijemska županija većinski vlasnik (60%) i koja je involvirana u aktualnu plinsku aferu. Uostalom, dovoljno je reći da će sad već bivša direktorica Marija Ratkić i sedmu noć probdjeti u istražnom zatvoru.

Nismo bili sigurni bismo li Nagliću čestitali na ovom imenovanju ili izrazili sućut. Jer, situacija nije baš „cvjetna livada”…

– Mnoge stvari bit će mi jasnije nakon neovisne revizije – rekao je Naglić koji će u direktorski naslonjač PIS-a sjesti u ponedjeljak kada današnja odluka Skupštine društva stupa na snagu.

– Prva stvar kojom ću se zaokupiti jest osiguravanje normalnog poslovanja. Sezona grijanja je pred vratima, kreću novi ugovori s dobavljačima, ali i kupcima. Osiguravanje dostatnih količina plina, dobili smo danas uvjeravanja, uopće nije sporno. Sporna je cijena, ali o tome i na globalnoj razini ovoga časa vladaju velike nepoznanice. Uglavnom, posla neće nedostajati.

Više ne nedostaje ni odgovorna osoba u Plinari istočne Slavonije u kojoj je Ratkić bila jedina osoba koja ima ovlast za potpisivanje. Iz tog razloga krucijalna stvar bila je imenovanje novog direktora čime je osiguran nastavak urednog i redovitog poslovanja.

– Odmah u ponedjeljak potražit ću nezavisnu revizorsku kuću. Želim znati odakle krećem, koja mi je početna pozicija, želim „clean start”. Moja pretpostavka jest da je PIS stabilna i posložena tvrtka koja nema problem sa stručnim službama i kadrovima uopće. Problem je taj papirnati dio…

Smatra li da će revizijom biti otvorena Pandorina kutija?

– Ne. Prema mojim saznanjima sporna su jedino dva ugovora s tvrtkom OMS Upravljanje, to su ova dva koja su pokrenula tektonske poremećaje kojima svjedočimo. Nadam se, štoviše vjerujem, kako neće početi ispadati nikakvi kosturi iz ormara… Naposljetku, i sam ću „ući” u knjige, to mi nije nikakva nepoznanica. To će mi biti u fokusu u prvim danima.

A onda…

– Potom slijedi reorganizacija, napredak poslovanja, nadgradnja.

Tako zbori Mario Naglić, novi direktor Plinare istočne Slavonije. Korektan i ugodan sugovornik kojemu je svako slovo odmjereno. O kojemu znamo i to da mu je 45 godina, posljednje desetljeće sa suprugom i dvoje djece živi na vinkovačkoj adresi, no ne odriče se ivankovačkih korijena. Diplomirani je pravnik koji je dosadašnje radno iskustvo stjecao kao pročelnik za imovinske i pravne poslove VSŽ, potom kao pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Vinkovaca, pa je javni sektor zamijenio privatnim angažmanom u firmi koja se bavi poslovima niskogradnje, a na mjesto direktora Plinare istočne Slavonije stiže iz Zavoda za prostorno uređenje VSŽ kojem je bio ravnatelj.

Od samozatajnog Naglića, naoružanog praksom i instinktom, očekuju se sada ključni potezi. Odgovornost je preuzeo, potpuno svjestan specifičnih okolnosti. I negativnog publiciteta na koji ovih dana nailazi tvrtka kojoj je postao direktor.

– S obzirom na okolnosti bilo bi i čudno da je drugačije. Ne smeta mi to. I neće utjecati na moj angažman – zaključuje Naglić ne obećavajući ništa osim zasukanih rukava.