Najavljen 17. DORF festival u Vinkovcima

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima 16.-19. kolovoza 2023. Već 17. godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program (koncert, promocija stripova, pop-kulturni kviz).

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar).

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje – posmrtno – briljantnom kazališnom redatelju i glumcu Saši Anočiću. Autor, glumac, redatelj i pedagog, iz Osijeka je pokrenuo i nažalost, prerano, prije 2 godine prekinuo impresivnu karijeru. Posebno mjesto u suvremenom hrvatskom teatru zauzela je njegova „trilogija gubitnika“ – Kauboji, Smisao života gospodina Lojtrice te Niko i ništ poznat kao GospOUdinNOUbadi – tekstovi i izvedbe koje će ostati uzbudljiv i zanimljiv trag našeg vremena. U kazališnom vokabularu ostala je i „anoćićevština“, pojam koji znači kreativnost + strast + jasnu viziju. Tekstovi, upotreba glazbe i tehnička razina izvedbe, unikatna pojava i – poruka koja je svakom svojom akcijom živio&artikulirao, koju je prenosio brojnim mladim glumcima. Kroz malog čovjeka, utjecao je na sve, pa čak i one koji su činili nepravdu. Ovom skromnom nagradom željeli smo još jednom, kako bi on to volio reći – nježno ponoviti i zahvaliti na svim trenucima zadovoljstva, užitku gledanja i promišljanja našeg vremena, kazališno glazbene čarolije koju je Saša na tako cool način znao učiniti važnom.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač. Teško je i pobrojati područja u kojima se izrazio i ostavio prepoznatljiv trag, since 1975. Još nismo skužili koje od tih aktivnosti bi on sam izdvojio i za koju bi rekao da mu je najnaj. U Vinkovce nam dolazi često, a radujemo se i novim susretima u kolovozu. Ova mala nagrada je davno zaslužena, za širenje područja borbe – približavanja i mainstreamu i marginalcima, a prilično smo sigurni da će tu biti još puno toga, npr. s novom tehnologijom (da, čekamo i prvi dugometražni film).

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu zadužena je mlada vinkovačka kiparica, slikarica i fotografkinja Mirjana Pjevac.

Autorica ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada dizajnerica i ilustratorica iz Vinkovaca.

Ponavljamo, još nekoliko dana otvoren je natječaj za prijave dokumentarnih glazbenih filmova sve do 15.06., a prijavnica i više detalja nalaze se na festivalskoj stranici www.filmfestivaldorf.com .