Najbolje od pčelinjih proizvoda što Hrvatska dostupno danas i sutra na Pčelarskim danima

IZVOR: Grad Vinkovci

Unatoč izazovnim godinama, i prema najavama još izazovnijima onima koje slijede, poljoprivredni sektor bori se za opstanak i razvoj. U takvim okolnostima rade i pčelari koji se uz nepredvidive vremenske uvjete također nose i s nelojalnom konkurencijom uvoznih proizvoda, pa čak i proizvoda s etiketom meda koji u stvarnosti pčelu vidio nije.

Takve, ali i slične teme obraditi će pčelari pristigli iz svih dijelova Hrvatske i okruženja na 19. Pčelarske dane koji su otvoreni danas u Vinkovcima.

Pčelari koji su krenuli u avanturu direktne prodaje svojih proizvoda krajnjim kupcima susreću se sa nebojenim preprekama od povećanja troškova repromaterijala i energenata, pa do zakonske novouvedene regulative. Zato smo se potrudili da temama koje obrađujemo na Pčelarskim danima odgovorimo potrebama pčelara, rekao je predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak.

Stanje i perspektiva pčelarstva u Hrvatskoj, Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Dokazana kvaliteta, Prostrna sjetva odgovor medonosnog bilja na klimatske promjene  samo su neke od tema koje će biti obrađene tijekom ova dva dana. Uz ovaj stručno-znanstveni skup gdje pčelari mogu usvojiti nova znanja i razmijeniti iskustva, postoji i komercijalni dio gdje je 50-tak pčelara izložilo svoje proizvode za prodaju.

Nije bilo lako nekima reći da nisu dovoljno dobri za naš sajam i ove izrazito pčelarske dane. Godinama su članovi udruge Nektar skupljali iskustva pomažući u održavanju ove manifestacije, za danje dvije smo i suorganizatori, poručio je predsjednik Udruge pčelara Nektar Ivica Matijević.

Ovogodišnju manifestaciju obišao je i svečano otvorio i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić, kao i zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković.