Najbolji pekmez bošnjački, džem vrbanjski, a voćni namaz drenovački

Vukovarsko-srijemska županija je u suradnji s Poljoprivredno-poduzetničkim inkubatorom Drenovci i Općinom Drenovci organizirala ocjenjivanje pekmeza, džemova i voćnih namaza koje je upriličeno u Drenovcima. Stručnu komisiju sačinjavala su tri ocjenjivača; prof. dr. sc. Nela Nedić Tiban, viši tehničar Tera Mandić te izv. prof. dr. sc. Anita Pichler s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Na ocjenjivanje su se mogli prijaviti svi proizvođači džemova, pekmeza i voćnih namaza s područja Vukovarsko-srijemske županije, a organizatoru je dostavljeno ukupno 40 uzoraka od 15 proizvođača.

Ocjenjivanje se izvršilo za svaki uzorak pojedinačno i to po određenim svojstvima kao što su boja, miris, okus i konzistencija. Na osnovu postignutog broja bodova ocjenjivačka komisija je odredila po tri najbolja proizvoda u tri kategorije. Proglašenje najbolje ocijenjenih proizvođača, dodjela priznanja i novčanih nagrada održano je danas u prostorijama Općinske narodne knjižnice u Drenovcima.

U kategoriji pekmeza najboljim je ocijenjen domaći pekmez od šljiva OPG Stojić iz Bošnjaka, drugo mjesto osvojio je OPG Marice Ilić iz Vrbanje, a treće mjesto OPG Anđelić iz Tovarnika.

U kategoriji džemova prvo mjesto je osvojio džem od nektarine OPG Zdenke Ćosić iz Vrbanje, drugo mjesto džem od drena OPG Dragan Mandić iz Drenovaca, a treće mjesto osvojio je domaći džem od šljiva, također OPG Zdenke Ćosić iz Vrbanje.

U kategoriji voćnih namaza najbolju ocjenu dobio je voćni namaz od dunja OPG Ljubinka Rađenović iz Drenovaca, drugo mjesto je prema ocjenama osvojio je OPG Anđelić iz Tovarnika za voćni namaz od eko šljiva, a treće mjesto je zauzeo OPG Stojić iz Bošnjaka za voćni namaz od šljiva bez šećera.