Najveći svjetski proizvođač igračaka, tvrtka LEGO, postaje suvlasnik Spačve?

Ilustracija

Nakon što Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nije dala niti jednu primjedbu na preuzimanje Spin Valisa, nestale su sve zapreke da ovu požešku tvrtku za proizvodnju namještaja preuzme grupacija Darka Pervana.

Podsjetimo, Darko Pervan, izumitelj laminata kakvog poznajemo, prije dvije je godine preuzeo vinkovačku tvrtku Spačva posredstvom svoje tvrtke Bjelin industries te u Spačvi sada djeluje kao član Nadzornog odbora. Tvrtka Bjelin industries dio je korporativne piramide u vlasništvu Darka Pervana.

U sjeni informacije kako se Darko Pervan u Hrvatskoj širi i na proizvodnju namještaja kroz Spin Valis, ispod radara prošla je informacija kako se u Švedskoj, gdje je sjedište svih Pervanovih tvrtki, odvija vlasničko preslagivanje, a u koje je uključen vodeći svjetski proizvođač igračaka – danski Lego!

Prema određenim informacija, navedeno vlasničko preslagivanje uključivalo bi prijenos dijela vlasništva nad tvrtkama u Hrvatskoj s Darka Pervana, odnosno njegovih matičnih tvrtki, na danski Lego. Na taj način, Lego bi, čiji su proizvodi omiljeni među svim generacijama, (ne)posredno postao i vlasnik vinkovačke Spačve.

Hoće li se ova korporativna aktivnost u konačnici i provesti, pokazati će vrijeme, no za Spačvu i Vinkovce svakako bi bila ogromna stvar kada bi iza ove tvrtke stajala dva velikana u svojim sektorima – kralj laminata i najveći svjetski proizvođač igračaka!