NAPOKON Uređaj za magnetsku rezonancu stiže u vinkovačku bolnicu za oko šest mjeseci

FOTO: Ilustracija

Vrijedno je zabilježiti i to da su županijski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Skupštine VSŽ izglasali suglasnost Općoj županijskoj bolnici Vinkovci za pokretanje postupka javne nabave za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu 1,5T ukupne vrijednosti 1.300.000 eura. Doznajemo kako je realno očekivati da će spomenuti uređaj biti isporučen u roku od šest mjeseci. Do kraja aktualne kalendarske godine trebao bi biti zgotovljen postupak javne nabave, a preostalo vrijeme potrebno je za isporuku i ugradnji MR uređaja. Od toga trenutka OŽB Vinkovci prestat će biti jedna od najvećih županijska bolnica u Hrvatskoj koja ne raspolaže MR uređajem. 

Nabavku će financirati Ministarstvo zdravstva i to u 100-postotnom iznosu. Nabavkom uređaja osigurat će se brza dijagnostika zdravstvenih stanja više od 120.000 pacijenata koji gravitiraju vinkovačkoj bolnici koja mjesečno u prosjeku ima potrebu za oko 60 različitih dijagnostičkih MR postupaka.

Uz navedeno, usuglašena je i nabava pokretnog dijagnostičkog centra za Dom zdravlja Vukovar, ukupne vrijednosti 571.500 eura, također financirano u 100-postotnom iznosu, ali iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Riječ je o vozilu u koje će biti instaliran pokretni mamograf, UZV aparat s četiri sonde te mogućnost telemedicine. Nabavom ovakvog centra značajno će se pridonijeti povećanju dostupnosti zdravstvenih usluga, osobito u ruralnim područjima Vukovarsko-srijemske županije.

Nadalje, na prijedlog Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije donesena je Odluka o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu s djelatnosti sanitetskog prijevoza koja se kao djelatnost, do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, obavljala u domovima zdravlja.