Nastavljeno suđenje za tučnjavu nakon koje je Ivan Mikuljan ostao slijep

fOTO: db

Danas je na Općinskom sudu u Vukovaru nastavljeno suđenje koje vodi sutkinja Branka Soldo protiv optuženih za sudjelovanje u tučnjavi u Vinkovcima 22. kolovoza 2018. godine u kojoj je Ivan Mikuljan iz Andrijaševaca od posljedica teških ozljeda zadobivenih u kobnom događaju oslijepio.

Suđenje je nastavljeno Mikuljanovim svjedočenjem preko video linka u kojem je oštećeni u više navrata ponovio kako ne zna kako je došlo do tučnjave dviju skupina, niti tko je sve u njoj sudjelovao. Naknadno je od prijatelja čuo da ga je udario Luka Miškulin, prvooptuženik u ovom slučaju u kojem su optuženi još i Gabrijel Čekić, Domagoj Culej i Danijel Hodak, uz napomenu da je potonji u incidentu sudjelovao na strani Mikuljanove skupine. Sve ukazuje na to da je posrijedi bila preko Facebooka dogovorena tučnjava – o čemu Mikuljan, prema vlastitom priznanju, prethodno nije bio upoznat – kojoj je nekoliko dana ranije prethodio incident na kirvaju u Rokovcima.

Bili smo u kafiću Gracija u Rokovcima, a moji prijatelji su me pitali hoćemo li otići na piće u Vinkovce. O dogovaranju tučnjave nisam ništa znao – rekao je Mikuljan koji se ne sjeća detalja vezanih za inkriminirani događaj u kojem je teško stradao.

Zbog udarca koji sam zadobio ne sjećam se ničega. Ne znam ni gdje se dogodila tučnjava, ni tko je koga udario, niti tko je mene udario… Mjesec dana bio sam u komi – dodao je Mikuljan.

Na njegovo svjedočenje reagirali su odvjetnici optuženih, tvrdeći kako je Mikuljanov današnji iskaz u suprotnosti iskazu koji je 23. travnja 2019. godine dao državnom odvjetništvu.

Današnji iskaz suprotan je onome kojeg je dao u DORH-u, pogotovo u dijelu oko konzumiranja alkohola, jer je danas rekao da nije konzumirao alkohol, a u DORH-u je rekao da jest. Nalaz i mišljenje vještaka potvrđuju da je konzumirao alkohol – rekla je Sandra Dražić Karalić, Miškulinova braniteljica.

Danas su saslušana i dvojica svjedoka, Filip Nikolić iz Andrijaševaca i Luka Pranjković iz Rokovaca. Nikolić je naglasio kako je na rokovačkom kirvaju domaće dečke, među kojima je bio i Mikuljan, provocirala i prijetila im skupina mladića iz Vinkovaca. Tada započeti sukob nastavljen je i preko Facebook grupe „Samo Vinkulja“ u kojoj je i dogovoren susret u Vinkovcima. Pranjković je, pak, svjedočio da su gotovo svi znali zašto se ide u Vinkovce; „da se pomirimo ili potučemo“.

Tučnjavu je započeo Miškulin koji je šakom udario Mikuljana, koji je pao. I ja sam zadobio udarac, a kada sam pao, dobio sam još nekoliko udaraca – rekao je Pranjković.

Nastavak suđenja najavljen je za 22. travnja saslušanjem trojice novih svjedoka.