NATJEČAJI Ministarstvo branitelja daje novce za poduzetništvo, nezaposlene, poljoprivrednike, učenike…

Ilustracija/PEXELS

 

Početkom tjedna Ministarstvo branitelja raspisalo je čak četiri javna poziva kojima se želi pomoći postojećim poslovnim tvrtkama, nezaposlenim braniteljima, ali i obrazovanju te udrugama.

Prvi natječaj namijenjen je braniteljskim zadrugama te malim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima  koji su bili korisnici Mjere samozapošljavanja iz programa Ministarstva hrvatskih branitelja namijenjenih stručnom osposobljavanju i zapošljavanju. Podnositelj zahtjeva u ovom slučaju mogu ostvariti novčanu potporu do čak 13.300 eura za troškove poput nabave ili nadogradnje novog stroja, istraživanja i razvoja, dizajna, marketinških aktivnosti i slično. Rok za prijavu na ovaj poziv je 9. travnja.

Drugi natječaj namijenjen je nezaposlenim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, nezaposlenoj djeci smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlenoj djeci dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlenoj djeci hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom. Oni koji uspješno prođu na ovom natječaju sredstva mogu koristiti za nabavke strojeva, opreme i alata nužnih za obavljanje djelatnosti, nabavku teretnih vozila, informatičke opreme, radne odjeće, najma i zakupa poslovnog prostora, za opremanje poslovnog prostora, promidžbu, knjigovodstvo i slično. Na ovoj mjeri potpora iznosi najviše 12 tisuća eura. I ovaj je natječaj otvoren do 09. travnja.

Ista skupina može se prijaviti i na treći natječaj koji je u ovom trenutku raspisan, a riječ je o sufinanciranju troškova obrazovanja. Uspješni prijavitelji po ovom pozivu imat će pravo na 1.700 eura pomoći Ministarstva. Javni poziv je otvoren do 11. travnja ove godine.

Posljednji otvoreni javni poziv tiče se dodjele jednokratne novčane potpore braniteljskim udrugama u ovoj godini, a namijenjen je onim udrugama koje se iz određenih razloga nisu mogle javiti na redovne javne pozive Ministarstva branitelja. Maksimalan iznos potpore iznosi tisuću eura, a poziv je otvoren do 10. svibnja 2024. godine.

Detaljnije informacije o javnim pozivima potražite ovdje