Ne daj se, Luka… Onda kad najviše ne možeš, tad najviše moraš!

Luka Burilović opet je na nišanu! No, nije to nešto s čime se ovaj prekaljeni heroj Domovinskog rata s gotovo 1.700 dana ratnog puta ne zna i ne može nositi. Nagon za preživljavanje aktualnog predsjednika Hrvatske gospodarske komore nabildan je – prema njegovom pripovijedanju – u rovovima na prvoj crti obrane jedine nam Lijepe naše. Lutajući internetskim bespućima naletjeli smo na fotografiju koja datira iz toga vremena; hrabri rodoljub Luka u rijetkim trenucima zatišja između dviju rovovskih bitaka – vješto izbjegavajući optiku neprijateljskih snajperista koji nikada nisu željeli ovu Hrvatsku – pronašao je vremena za fotosešn. Onako… Za povijest!

Posljednji u nizu ataka na našeg junaka – navodi portal Psihološko proljeće – vezan je uz raskorak sa Statutom HGK prema kojemu je za mjesto predsjednika krovnog udruženja hrvatskih gospodarstvenika potrebno 10 godina iskustva na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu. Spomenuti portal navodi kako prema evidenciji Trgovačkih sudova u Osijeku i Zagrebu Luka Burilović nije bio direktor tvrtke Agrotehna iz Lipovca te kako stoga ne ispunjava formalne uvjete za obnašanje časne i odgovorne dužnosti šefa HGK.

Ima i onih koji se – ne ulazeći preduboko u meritum stvari – bave i pitanjem kako je uopće Burilović ranih 90-ih istovremeno mogao biti direktor Agrotehne i ratnik s prve crte bojišnice. Svašta! Pa, jednostavno; radni dan je provodio u direktorskoj fotelji, a potom, negdje oko pola 4 popodne, iz odijela u pancirku i – skok u rov. Na mrtvu stražu! Sve se može kad si dobro organiziran i istinsko domoljublje usisaš s kolostrumom…

Iz rova je Luka Burilović izvukao živu glavu i status ratnog vojnog invalida. Tih 1.690 dana ugrađenih u temelje hrvatske neovisnosti ostavilo je strašne posljedice po njegovo zdravlje; tešku tuberkulozu, ništa lakši bronhitis, blagu astmu i nespecificirane alergijske poteškoće.

No, unatoč nepreglednoj seriji teških dijagnoza koje je navukao u tim olovnim vremenima, duh Luke Burilovića ostao je neslomljiv. A motiv za cjeloživotnim učenjem neiscrpan. Pa je na Panevropskom univerzitetu Apeiron iz Banje Luke 2007. godine briljantnim diplomskim uratkom na temu „Radno vrijeme, odmori i odsustva” članove komisije ostavio bez daha.  

Naprosto, nema toga što heroj ove priče ne može premostiti. Uvjereni smo kako će i iz ove bitke izići kao pobjednik. Luka, ne daj se! Sad je bitno! Ne odustaj, ne posustaj! Onda kad najviše ne možeš, tad najviše moraš! Iza najvećeg brda, najčistije jezero spava…