Ne odlazi cirkus iz našeg malog grada…

Današnjom sjednicom Školskog odbora vinkovačke Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca dominirala je jedna jedina točka dnevnog reda; (re)izbor ravnatelja. Tema je to koja je zaintrigirala vinkovačku javnost s obzirom na okolnosti o kojima je naš portal jedini izvještavao.

Uglavnom, zanimljivosti nije nedostajalo ni danas. Na sjednici se nisu pojavile predsjednica Školskog odbora Helena Bošković, njezina zamjenica Andrijana Hajduković te Davorka Marojević, sve tri su ispričale izostanak. Riječ je o predstavnicama škole (Radničkog, odnosno Nastavničkog vijeća) u Školskom odboru, uz napomenu da kolektiv ne skriva naklonost aktualnom ravnatelju Mati Džalti kojega je podržalo 63-oje kolega, dočim je njih 17-ero podignulo ruku za protukandidata Josipa Džakulu.

Na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme uprizorili su se predstavnik Roditeljskog vijeća Zoran Goman te tri nova člana Školskog odbora u ime osnivača škole (Vukovarsko-srijemska županija), to su: Jakob Belić, Benedikt Draškić i Alenka Paradžik. U odsustvu predsjednice Bošković i njezine zamjenice Hajduković sjednicu je vodio Goman, kao najstariji član Školskog odbora, kako je i propisano školskim Statutom. Pojavio se i kandidat Josip Džakula, ne i Mato Džalto koji u izolaciji vodi tešku bitku protiv koronavirusa. Uglavnom, kvorum je postojao, nazočni su glasovali. Rezultat? Džalto – Džakula 0:4!

– Komentar? Mogu reći samo da sam sjednicom predsjedao sukladno Statutu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca te podržao kandidata sukladno izboru Vijeća roditelja koje sam kao predsjednik zastupao – rekao je Goman.

Belićeva, Draškićeva i ruka od članice Paradžik podržale su – nije tu bilo prostora ni za kakva iznenađenja – istog kandidata, Josipa Džakulu kojega smo pokušali kontaktirati s pitanjem: „Ravnatelju, je l’ možemo čestitati?”. No, umjesto odgovora, na Viber je sletjelo – službeno priopćenje! Prenosimo ga u cijelosti:

”Dana 23. travnja 2021. godine održan je Školski odbor u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca Vinkovci. Vođen željom da određene stvari ispravim i unaprijedim, a sve u svrhu boljeg obrazovanja djece kako bi isti bili što konkurentniji za izazove koji slijede nakon srednjoškolskog obrazovanja, javio sam se na natječaj te sam pozvan da se predstavim planom i programom za mandatno razdoblje u trajanju od pet godina. Predstavio sam se članovima Školskog odbora i izložio planove. Sve je odrađeno po standardnoj proceduri, poštivajući Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Statutu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Još uvijek traje procedura natječaja za imenovanje ravnatelja škole, kada se sve dovrši onda ću moći detaljnije govoriti. S poštovanjem, Josip Džakula”.

Novoizabrani ravnatelj Josip Džakula, FOTO: arhiva

Mato Džalto, čiji ravnateljski mandat istječe 31. kolovoza, na prvu se nije javio. Jest na drugu. Temperatura ne ide dolje, no tlak mu ne skače. Miran je poput sfinge, kaže kako vjeruje u institucije države za koju se borio kao dragovoljac Domovinskog rata.

– Zbog bolesti nisam bio u prigodi Školskom odboru predstaviti svoj program, pa držim kako današnja sjednica nema nikakav legitimitet. Nazočni članovi Školskog odbora upozoreni su na tu proceduralnu pogrešku, unatoč tome pristupili su glasanju. O svemu ću obavijestiti prosvjetnu inspekciju. Administrativna borba se nastavlja, neka institucije rade svoj posao – rekao je Džalto.

Dakle, sve ukazuje na to da na ovu priču nije stavljena točka, nego zarez. Ne odlazi cirkus iz našeg malog grada…

Dosadašnji ravnatelj Mato Džalto