Ne vjerujete institucijama i udrugama, a želite pomoći? Imate web platformu za izravno povezivanje s unesrećenima!

Potresom koji je pogodio Banovinu, cijela Hrvatska itekako se solidarizirala te odlučila pomoći. Unatoč brojnim ustanovama, institucijama, zakladama i udrugama koje prikupljaju pomoć i posreduju u dodjeli istih, brojni naši sugrađani iz (ne)opravdanih razloga sumnjičavi su prema takvoj vrsti davanja pomoći te se žele izravno povezati s konkretnim osobama kojima pomoć uistinu i treba. Kako takva vrsta povezivanja nije nimalo lagana zagrebački Geodetski fakultet s partnerima je izradio Internet platformu koja upravo rješava taj problem.

Putem web sučelja na adresi https://potres2020.openit.hr/views/map možete vidjeti točnu lokaciju i tražitelja pomoći, ali i one koji nude pomoć bilo da je riječ o pružanju smještaja, doniranja hrane i odjeće pa sve do davanja izravne financijske pomoći i građevinskih radova svih vrsta.

Ova platforma osim web stranice ima i grupu na mobilnoj aplikaciji Telegram gdje je protok informacija još brži, odnosno u realnom vremenu se prikazuju potrebe.

Uz Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u izradi platforme još su sudjelovali hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s HGSS-om, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske koji su zajedničkim snagama pripremili su i održavaju multifunkcionalnu platformu putem koje se spajaju potresom unesrećene osobe s onima koji im žele pomoći.