Nekadašnji Plenkovićev savjetnik smatra kako HDZ gubi jedan mandat u V. izbornoj jedinici

PR stručnjak Krešimir Macan, IZVOR: Facebook

Poznati PR stručnjak Krešimir Macan, koji je bio i savjetnik Andreja Plenkovića prije nekoliko godina, izradio je vlastitu simulaciju osvajanja mandata političkih stranaka po izbornim jedinicama. Odmah u uvodu, Macan je naglasio kako je nezahvalno raditi bilo kakve prognoze u sustavu 10 izbornih jedinica, s obzirom kako je svaka izborna jedinica specifična za sebe.

Za izradu ovakve simulacije, Macan kaže kako su mu za podlogu poslužili rezultati izbora iz 2020. godine te dosad raspoloživa istraživanja javnog  mnijenja, uključivo i zadnje javno raspoloživo istraživanje javnog mnijenja Crobarometar od 25.3.2024. godine.

Prvo i najvažnije, nakon poguranca predsjednika Zorana Milanovića SDP-u, koalicija Rijeke pravde SDP-a, Centra i partnera može očekivati rezultat barem na razini prošlih izbora, što je odlično jer ne idu ponovno zajedno s nekim partnerima s kojima su tada postigli isti rezultat. Ali istovremeno i ograničavajuće jer nema puno prostora za rast jer su konkurenti na ljevici Možemo, Fokus Republika, Nezavisnu platforma sjever, Radnička fronta, IDS+PGS te čak Ričard nezavisni, dok se HDZ-u s desna uz Domovinski pokret i Most prijeti i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto i brojne male desne opcije koja opet sve izlaze razjedinjene, napisao je Macan na svom blogu manjgura.hr

U svom modelu Macan kao jednu od glavnih teza u prvi plan stavlja razjedinjenost desnih stranaka, ali i umirovljeničkih opcija koje bi mogle biti jako blizu prelaska praha, no teško da će taj korak uspjeti i učiniti prema njegovom viđenju razvoja situacije.

Jedna od glavnih bitaka ovih izbora će biti upravo ta za glasove umirovljenika što potvrđuju obraćanja svih lidera upravo toj populaciji, tvrdi Macan.

Prema njegovoj prognozi, koalicija predvođena HDZ-om osvojit će ukupno 62 mandata, dok će Rijeke pravde imati 41. Treća opcija je Domovinski pokret s 12 mandata, Možemo će uzeti njih 10, Most i Suverenisti jedan manje, IDS/PGS 4, dok će ostalim opcijama pripasti 5 mandata.

U našoj, V. izbornoj jedinici, Macan predviđa kako će u odnosu na 2020. godinu HDZ izgubiti jedan mandat koji će ovaj put otići MOST-u koji je i 2020. godine prešao izborni prah, no to im nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

HDZ može očekivati jedan mandat manje – ukupno 7 (-1) – 1. Marin Piletić 2. Ivan Bosančić 3. Pero Ćosić 4. Antonija Jozić 5. Nikola Mažar 6. Danijel Marušić 7. Željko Glavić – ispod praga su zasad 8. Josip Šarić 9. Tomislav Zadro. To je najjača izborna jedinica i za Domovinski pokret koji ostaje na 3 mandata (nema promjene) 1. Ivan Penava 2. Josip Dabro 3. Dubravka Lipovac Pehar, jer mu jedan potencijalni mandat (+1) uzima 1. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista koji su u koaliciji s Mostom. Rijeke pravde imaju standardna 3 mandata (nema promjene) – 1. Predrag Fred Matić 2. Martina Vlašić Iljkić 3. Mario Milinković. Svoju priliku tražite će i 1. Dario Marenić, poduzetnik iz Nove Gradiške iz Fokusa Republike, zaključuje Macan priču o našoj izbornoj jedinici.