NEMA VIŠE MULJANJA Zakup i prodaja državnog zemljišta ubuduće isključivo ide preko Interneta!

FOTO: Ivan Valentić

Krajem prošle godine, točnije od 28. prosinca 2023 godine nastupila je obveza svih dionika procesa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem da sudjeluju u natječajima za zakup poljoprivrednog zemljišta elektronički kroz programsko rješenje eZakup.

Cilj platforme eZakup je ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem pri čemu je težište stavljeno na pojednostavljenje postupaka raspisivanja natječaja od strane lokalne samouprave.

Kako tvrde iz Ministarstva poljoprivrede, eventualne pogreške prilikom kreiranja natječaja za zakup ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta svest će se na minimum kreirajući jasne smjernice u radnim procesima.

Isto tako tvrde kako će se kroz ovaj sustav pojednostaviti popunjavanje prijave, a osobito ispunjavanje gospodarskog programa čije je ispravno popunjavanje od iznimne važnosti jer se po istom prati provedba budućeg ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta.

Svaki prijavitelj na natječaj, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ima rok od 30 dana za ispravak ili dopunu svoje prijave. 30-og dana od objave javnog poziva, prijava koja je potpuna se zaključava a dostavljena dokumentacija na osnovu koje prijavitelj ostvaruje bodove na natječaju, trajna je i nepromjenjiva.

Važno je istaknuti je se da svi dionici pristupaju programskom rješenju eZakup putem portala ePoljoprivreda najmanje vjerodajnicom 1 – niska razina sigurnosti.

Detaljnije informacije potražite na stranicama Ministarstva.