Nije sve tako crno; u 2021. rođeno 19 malih Vinkovčana više nego godinu ranije

Kako bi njima osobno, ali i svim djelatnicima vinkovačkog rodilišta zahvalio na svemu što čine, pogotovo u ovim otežanim pandemijskim uvjetima rada, gradonačelnik Ivan Bosančić ugostio je danas voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju u OŽB Vinkovci dr. Zvonimira Juzbašića i Gordana Kucljak, predsjednicu Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci, ujedno i primalju u vinkovačkoj bolnici.

A oni su donijeli iznimno dobre vijesti koje se očituju u tome da je u 2021. godini u vinkovačkom rodilištu rođeno 735 beba. Odnosno, 44 više u odnosu na prethodnu godinu. Nadalje, u 2021. je prvi put zaplakalo 237 malih Vinkovčanki i Vinkovčana, a u 2020. rođeno je 218 beba.

– U našoj bolnici rođeno je dakle više od 40 beba u odnosu na godinu ranije te 19 više ako gledamo samo Vinkovce. To nam govori da smo na dobrom putu, ali i da moramo još raditi kako bi te brojke i povećali. Ovdje govorimo o jednom razredu više u Vinkovcima i bilo bi dobro kada bi se taj trend i nastavio. To nastojimo postići kroz naše programe potpore roditeljima koji obuhvaćaju period od samog rođenja djeteta, vrtićke dobi, osnovne i srednje škole, pa do potpora studentima – rekao je ovom prigodom gradonačelnik Bosančić.

Napomenuo je i kako se na razne druge načine, kroz projekte izgradnje i obnove škola, vrtića i dječjih igrališta, nastoji osigurati što kvalitetnije uvjete djeci i roditeljima, ali i svima onima čiji je posao briga o djeci.

– Ovo je svakako pozitivan pomak nakon što smo godinama unazad imali negativan trend. Kada bi svake naredne godine imali ovakav porast to bi bilo jako dobro. Moram zahvaliti i lokalnoj samoupravi, Gradu Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji što nam kroz nabavku opreme pomažu kako bi imali što bolje uvjete za rad – naglasio je dr. Juzbašić.

Gordana Kucljak poručila je kako su se primalje prilagodile situaciji koja je svima u posljednje dvije godine otežala život te im je rad u takvim okolnostima postao svakodnevica.

– Osim iz naše županije, dolaze nam rodilje i iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Razlog tomu je činjenica kako je naša bolnica dozvoljavala pratnju prilikom poroda tijekom cijele pandemije, zbog čega su se mnogi roditelji odlučili na porod kod nas – naglasila je Kucljak koja dodaje kako udruga Agape djeluje već četvrtu godinu i okuplja sve veći broj budućih majki koje na jednom mjestu imaju priliku dobiti odgovore na sva pitanja o trudnoći, porodu, dojenju kao i o samom majčinstvu.