Nikola Kajkić: Hrvatski policajac mobiliziran u srpsku vojsku vraćen u hrvatsku policiju!

Prošloga prosinca nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini VSŽ Nikola Kajkić skrenuo je pozornost na to da Srbija za mogući rat na Kosovu regrutira i iz redova hrvatske policije, a ovoga rujna opet aktualizira dotičnu priču vezanu uz policijskog službenika, inače zaposlenog u PU vukovarsko-srijemskoj.
 
– Podsjećam kako se radi o Milanu Ćuji, hrvatskom policajcu srpske nacionalnosti iz Mirkovaca kojega je u studenom prošle godine Ministarstvo obrane Republike Srbije pozvalo na vojni raspored i upis u vojarnu u Sremskoj Mitrovici. I na koji se dotični odazvao. Unatoč tome, isti taj Milan Ćujo odlukom ministra Davora Božinovića nakon suspenzije vraćen je na posao u hrvatsku policiju! Znači, u ovoj državi doista je sve moguće – kaže Kajkić kojega je ova informacija učinila ogorčenim čovjekom.
– Meni su “spakirali” otkaz za nešto što nisam učinio, a riječ je o običnoj službenoj zabilješci. S druge strane, Ćujo je za odaziv mobilizacijskom pozivu i pristupanje srpskoj vojsci samo blaže novčano kažnjen. Disciplinski sud MUP-a u Osijeku, naime, Ćuji je izrekao vrlo blagu pravomoćnu kaznu; tri mjeseca po 10% njegove neto plaće. S tim da je vraćen na posao.
 
Inače…
 
– Takva kazna izriče se policijskom službeniku koji, primjerice, zakasni na posao. Ili neuredno ili izvan roka preda izvješće. No, sve je moguće u režiji koalicije HDZ-SDSS. Odgovorno tvrdim da je ova smiješna odluka donesena zahvaljujući pritisku i utjecaju HDZ-a i SDSS-a, preciznije pritisku saborske zastupnice Dragane Jeckov na ministra Davora Božinovića. Vladajuću garnituru trebalo bi biti sramota, premda im je ta riječ, sve ukazuje na to, potpuna nepoznanica – zaključio je Kajkić.