Nikola Kajkić: U drugom krugu ne podržavam ni Dekanića, ni Dabru; neka birači glasaju po savjesti!

Nezavisna lista Tomislava Panenića jučer je jasno i glasno poručila kako neće podržati nijednog od dvojice kandidata u drugom krugu izbora za župana Vukovarsko-srijemske županije. A što danas poručuje Nikola Kajkić, kandidat Hrvatskih suverenista, Mosta, HKS-a, SU-a i HSP-a, kojemu je drugi krug izmaknuo za samo 0,36 posto?

– Onima koji su meni dali glas u prvom krugu poručujem da u nedjelju svakako iziđu na izbore. A u javnom prostoru podršku ne dajem nikome. Nisam taj koji bi nekome trebao sugerirati tko je bolji za župana, ali u svakom slučaju nisam ni za to, poput bivšeg predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, da apeliram na to da oni koji su meni dali glas u prvom krugu sada ispod dvojice kandidata dopišu „3. narod” i to zaokruže. Ljudi koji iziđu na birališta neka glasaju prema svojoj savjesti, osobno ne podržavam ni Damira Dekanića, ni Josipa Dabru – kaže Kajkić koji se umalo našao na Dabrinom mjestu; za ulazak u drugu izbornu rundu nedostajao mu je, naime, samo 261 glas!

– Žao mi je, kako ne… Lakše bi mi bilo da je razlika bila 2.000 glasova. Ali, nemam si što zamjeriti, u ovaj izborni proces išao sam srcem i dušom, tražio sam podršku naroda, nema valjda ulice u koju nisam zašao… No, nedostajalo je infrastrukture, novca, pa i podrške lidera stranaka koju su moji protukandidati imali. Ali, dobro, bilo je to jedno novo iskustvo, tu sam bogatiji.

Lista za Županijsku skupštinu koju je Kajkić predvodio osvojila je pet vijećničkih mandata; uz HDZ-ovih 16 sasvim dovoljno za stabilnu većinu. I kuloarske priče „Kajkić je sve dovorio s HDZ-om” u kontekstu kojih se spominje i mjesto predsjednika Županijske skupštine rezervirano za njega…

– Ma ne, ništa nisam dogovorio. Pa, ne dogovaram ja. Istina, bio sam nositelj liste, ali uz moj jedan mandat po dva su još osvojili Most i HKS. Znači, eventualnu suradnju ne dogovara Nikola Kajkić, nego zajednički dogovor partnera sa zajedničke liste koji nose mandate. Pri čemu će se prvenstveno gledati na interes građana Vukovarsko-srijemske županije.

Hoće/može li eventualna suradnja s HDZ-om donijeti prijepore unutar obitelji Kajkić; mlađi brat Goran, naime, kandidat za vinkovačkog gradonačelnika jasno je poručio nakon prvog kruga u kojem je HDZ-ov kandidat Ivan Bosančić uvjerljivo izborio novi gradonačelnički mandat da je „nezadovoljan time što će HDZ i dalje nastaviti uništavati Vinkovce”? Podsjećamo, Gorana Kajkića u izbornom procesu osim Živog zida podržavali su, kao i Nikolu, Most i Hrvatski suverenisti.

– Ne očekujem nikakve obiteljske prijepore ni u kojem slučaju. To što smo Goran i ja braća, ne znači nužno i da smo istomišljenici. On ima svoju političku viziju, a ja svoju – zaključuje Nikola Kajkić.