Ništa od popuštanja mjera, kafići i restorani zatvoreni do 31. siječnja

Ništa od popuštanja aktualnih epidemioloških mjera! Načelnik nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je tako naciju na današnjoj medijskoj konferenciji. Obrazloženje? Situacija oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u europskom okruženju, takva je da nema utemeljenja za popuštanje mjera koje ostaju na snazi do 31. siječnja.

Produljenje nužnih epidemioloških mjera Božinović je objasnio visokim brojem oboljelih, unatoč pozitivnim trendovima te hladnim vremenom koje može utjecati na širenje virusa. 

Brine i situacija u Europi, zemlje koje imaju oštrije mjere od Hrvatske, imaju rapidan porast novooboljelih. Sve je to uzeto u obzir i to su naša utemeljenja u razmišljanju o mjerama – naglasio je Božinović.

Stožer je rekao svoje, a što kažu Vinkovčani?

Iskreno, drugačiju odluku nisam ni očekivao. Već nekoliko dana čitam i slušam kako je treći val epidemije pred vratima, pa sam se na neki način već psihički i pripremio za ”staro nenormalno”. Što mi najviše nedostaje? Pa, evo vidite – rekao nam Marijan Mesić sa šalicom toplog caffe lattea u ruci.

Marijan Mesić, FOTO: db

Kave i dalje nećemo moći ispijati u omiljenim kafićima, za utjehu tu je ”coffee to go”. Kafići i restorani ostaju zatvoreni…

Ma, strašno! Pedeset godina sam po kafićima, meni je ovo kao zatvor. Čovjek je po prirodi društveno biće, a ja sam po tom pitanju ekstrem. Nedostaju mi moji prijatelji, nedostaje mi život prije korone. Zapravo, ovo sad za mene i nije život – čeznutljivo je dometnuo naš sugrađanin Branko Jerković.

Branko Jerković, FOTO: db

Osim zatvorenih kafića i restorana do 31. siječnja ostaju zatvorene i teretane, na snazi je i dalje zabrana javnih okupljanja više od 25 osoba, trgovine rade najduže do 22 sata, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu…

Bez obzira koliko nama bilo teško i koliko bismo svi htjeli vratiti se normalnim životnim tokovima, treba biti objektivan pa priznati da je odluka stožera realna i razumna. Živim od ugostiteljstva, dakle imam i osobni interes da se počne raditi, ali ponavljam da stvari treba sagledati iz drugoga kuta, moramo sve učiniti da globalno riješimo ovaj problem, da se procijepimo i stavimo točku na ”i” ove ružne priče – čuli smo od Tomislava Klaića.

Tomislav Klaić, FOTO: db

Prati li država primjereno ugostiteljsku branšu, osobito pogođenu aktualnom epidemiološkom situacijom?

U određenom dijelu nas prati, ali svakim danom sve je teže svima. I državi, i nama. Dodatno smo destabilizirani ovim potresima na Banovini, pa će sredstva koja bi se možda i mogla odvojiti za nas ugostitelje biti preusmjerena u potresom pogođena područja, što je jedino i normalno u ovom trenutku – dodao je Tomislav.

Gospođa Mira, FOTO: db

Za pluralizam mišljenja na vinkovačkim gradskim ulicama pobrinula se gospođa Mira koja je spremno iznijela svoj stav na navedenu temu:

Joj, ta korona, to mi je sve bez veze, ja u to ne vjerujem. Primorana sam na drugačiji život, nosim masku, iako se ne bojim zaraze. Niti ću se cijepiti – poručila je Vinkovčanka Mira.

Uzgred, dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 24.985 osoba, odnosno 71% od zaprimljenog cjepiva, a dodajmo na kraju i to da još nije definiran model prema kojem će se odvijati nastava u nadolazećem polugodištu.

FOTO: db