NOKAUT NA BASKETU 2 Policija: Tragamo za napadačem! Napadnuti Šimo: Znam tko je napadač, ali…

O neobičnom slučaju navodnog fizičkog napada na košarkaškom igralištu, koji je 68-godišnji Vinkovčanin Šimo Filipović prijavio Policijskoj postaji Vinkovci, već smo izvijestili. Na navode umirovljenog odvjetnika koji je izgubio osjećaj sigurnosti i povjerenja kada je u pitanju hrvatska policija, a nakon našeg upita, priopćenjem sljedećeg sadržaja regirala je PU vukovarsko-srijemska. Prenosimo ga integralno i u cijelosti:

Policijski službenici nadležne policijske postaje su, temeljem prijave podnositelja, proveli kriminalističko istraživanje i poduzeli sve potrebite mjere i radnje s ciljem utvrđivanja sudionika događaja, a s obzirom da prijavitelj događaja nije raspolagao konkretnim podacima osobe koja je sudjelovala u događaju niti eventualnih svjedoka, zbog nedostatka potrebitih podataka i drugih činjenica o samom tijeku događaja, policijski službenici nisu bili u mogućnosti utvrditi identitet osobe, kao niti potvrditi da se predmetni događaj dogodio, osim na temelju njegove prijave i zaprimljene liječničke dokumentacije. Policijski službenici poduzetim mjerama i radnjama do dana sačinjavanja ovog odgovora nisu utvrdili identitet počinitelja i nadalje tragaju za istim, a po otkrivanju novih saznanja nastaviti će sa kriminalističkim istraživanjem.

Šimo Filipović ne kani stati. Ide dalje s (n)ovim informacijama:

– Ponašanje vinkovačke policije je sramotno. Kao i ovo priopćenje. Želim samo podsjetiti načelnika PP Vinkovci Marijana Sičanicu da mi je u neposrednom razgovoru rekao kako je policija poduzela odgovarajuće radnje i da je utvrđen identitet tražene osobe, ali da te podatke ne može dostaviti pa me savjetovao da podnesem tužbu nadležnom sudu protiv nepoznate osobe, a onda će policija na poziv suda te podatke dostaviti sudu. Kako se ne može podnijeti tužba protiv nepoznate osobe, nego je za to potrebno ime, prezime, adresa i OIB tuženika molio sam da mi dostave tražene podatke. Vrlo bitno je naglasiti kako mi je načelnik Sičanica kazao kako su obavili razgovor i s dotičnim mladićem čija se izjava bitno razlikuje od moje. Nema veze, to je njegovo pravo, mene ne zanima njegova izjava, nego njegovi osobni podaci.

Ova neobična priča dobiva još neobičniji tijek:

– Zapravo, znam o kojoj osobi se radi. Znam i gdje napadač na mene stanuje. Bio sam kod njegove majke koja mi je rekla da je na privremenom radu u Irskoj. No, kako ja želim da se postupak provede zakonito, nije moj posao poduzimati istražne radnje, nego je to posao policije. Zato sam se i obratio policiji kojoj sam dostavio podatke o napadaču. Odnosno njegovo ime i prezime. Također sam im dostavio ime i prezime svjedokinje događaja s kojom je policija obavila razgovor. I sad mi nije jasno kako mogu napisati ovakvo priopćenje kakvo su napisali. Naprosto, svjesno ne govore istinu! Ne znam čime su motivirani.

Samo malo… Ako znate ime napadača, zašto ga ne tužite?

– Ima vremena za to, zastara nastupa nakon tri godine. Meni treba napadačev OIB, a policija mi ga ne želi dati.

Šimo Filipoviću, čini se da ste u ovoj priči vođeni inatom i principima?

– Vjerujem da jesam. I nije mi motiv nikakva naknada štete. Naprosto, tom balavcu od kojeg sam stariji preko 40 godina želim pokazati da se ne smije i ne može tako ponašati ni prema kome, a kamoli prema starijem od sebe. Mogao sam ovo riješiti i na licu mjesta, ali sam se suzdržao, jer mi u ovim godinama ne treba etiketa napadača na bahate klince. A i policiji, koja se već godinu i pol dana poigrava sa mnom, ne znam iz kojeg razloga, želim pokazati da ne može raditi nezakonito i zataškavati stvari, kao što čine. Kako se već predugo natežemo oko ovog banalnog predmeta bit ću prisiljen poduzeti daljnje korake. Već sam kontaktirao nacionalne televizije kojima je tema zanimljiva, ali smatram da nema potrebe previše komplicirati kad je sve jednostavno – zaključuje Filipović.