NOKAUT NA BASKETU Policija mi ulijeva nesigurnost i nepovjerenje! Čini mi se da netko štiti napadača na mene…

Šimo Filipović FOTO: db

Vinkovčanin Šimo Filipović javio se redakciji portala Vinkulja.hr s neobičnom pričom sljedećeg sadržaja:

– Dana 23. ožujka 2022. godine igrao sam košarku na igralištu osnovne škole na Lapovcima. Od meni nepoznatog mladića protiv kojega sam igrao „jedan na jedan” zadobio sam udarac laktom u predjelu desnog rebrenog luka. Pao sam na leđa i onako šokiran ga upitao zašto me udario ničim izazvan i posve namjerno? Hladno mi je odgovorio: „Ja tako igram kad igram sa šupcima!”.

Dan kasnije naš sugovornik otišao je u bolnicu na pregled…

– Prethodnu noć nisam mogao spavati od bolova koje sam osjećao pri svakom udisaju i pokretu. Liječnici su ustanovili da se radi o tjelesnoj ozljedi bez napuknuća kostiju rebara.

Istoga dana Filipović podnosi kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog nanošenja tjelesnih ozljeda…

– Prilikom podnošenja kaznene prijave u policiji su mi rekli da će me izvijestiti o rezultatima potrage za identitetom tražene osobe. Kako od policije nisam dobio nikakav odgovor ni nakon mjesec dana, u više navrata sam odlazio u policiju te razgovarao s načelnikom Policijske postaje Vinkovci Marijanom Sičanicom koji mi je rekao kako su pronašli traženu osobu, utvrdili njezin identitet koji mi ne mogu otkriti zbog zaštite podataka, nego da ja moram tužiti nepoznatu osobu pa će policija na zahtjev suda dostaviti podatke sudu.

Filipović naglas razmišlja:

– S obzirom na to da nije moguće podnijeti tužbu protiv nepoznate osobe, zatražio sam pismenim putem podatke o provedenim radnjama i podacima o traženoj osobi, jer mi je usmeno rečeno da su utvrdili o kojoj osobi se radi. Kako nisam dobio pisani odgovor u roku mjesec dana, opet sam otišao policijsku postaju gdje me primio policijski službenik Kampić koji me je rekao kako je pokrenut prekršajni postupak protiv te dotične osobe koja mi je nanijela tjelesne ozljede. Nakon što sam zatražio osobne podatke te osobe, jer mi trebaju za pokretanje sudskog postupka, policajac Kampić je promijenio priču i rekao kako nisu pokrenuli prekršajni postupak, nego sam ja nešto pogrešno razumio… A vrlo dobro sam razumio što mi je isprva rekao.

Neobična priča ide dalje…

– Na moje veliko iznenađenje načelnik Sičanica mi pismeno odgovara kako nisu pronašli traženu osobu i kako policija još uvijek radi na tome. Iznenađen ovakvim ishodom podnio sam pritužbu na rad policijskih službenika, a sad već bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular mi je službeno odgovorio kako je policija postupala zakonito i u skladu sa propisima, pri čemu se u svom pamfletu prepunom uopćenih floskula ni jednom riječju nije referirao na navode iz moje pritužbe. Naravno da sam podnio pritužbu i na rad bivšeg načelnika Kapulara, a iz ureda ministra Božinovića opet mi je odgovoreno kako je policija postupala zakonito i da je moja pritužba neutemeljena. Pritom se opet nisu referirali ni na jedan navod iz moje pritužbe.

Filipović još jednom naglašava ono što smatra ključnim:

– Gospodin Marijan Sičanica mi je osobno rekao da je utvrđen identitet tražene osobe, a potom je u pisanom odgovoru napisao kako nije utvrđeno da došlo do protupravnog ponašanja nepoznate osobe te da nije utvrđen identitet osobe za koju se sumnja da je sudionik u opisanom događaju. Ovo bi bilo smiješno da nije tragično. Vrijedi li još uvijek ona sintagma „Sigurnost i povjerenje” koja se odnosi na hrvatsku policiju? Ovako se povjerenje gubi, a ne stječe! Štoviše, ovakvi postupci policije mi ulijevaju nesigurnost i nepovjerenje. Sve mi ovo ukazuje kako se ovdje nekoga štiti. Nadam se da će ova situacija biti riješena prije nego nastupi zastara za pokretanje sudskog postupka za naknadu štete i privatne tužbe za nanošenje tjelesnih ozljeda! Za slučaj nastupanja zastare pokrenut ću postupak protiv Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova i odgovornih osoba zbog nerješavanja ovog predmeta! – zaključuje Šimo Filipović, umirovljeni odvjetnik iz Vinkovaca.