Nova knjižnica za AP otvorena prošloga petka, a za korisnike zatvorena do druge polovice kolovoza

Prošloga petka otvorena nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, čija (nas) je izgradnja koštala 55 milijuna kuna, ovoga ponedjeljka je – zatvorena. Pohodili smo velebno zdanje s nakanom produljenja članarine, no ništa od toga. „Poljubili” smo vrata.

Na kojima ne piše ništa o tome da je knjižnica zatvorena. Niti razlog zbog kojega ne radi. Na službenoj stranici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovce informirali su o tome da se „knjižnica zatvara za korisnike od subote, 15. srpnja 2023. godine zbog preseljenja knjižnične građe u novu zgradu knjižnice”. Te da će, vrlo neodređeno, obavijest o točnom početku rada s korisnicima na novoj lokaciji biti na vrijeme poslana. Informaciju više potražili smo (k)od ravnateljice Vedrane Lugić.

– Knjižnica nije još do kraja opremljena, pa još nismo otvoreni za korisnike. Koji ne moraju brinuti oko eventualne zakasnine, neće je biti. Stvarno dajemo 110 posto od sebe, ali morate znati da je preseljenje 160.000 knjiga opsežan posao. S tim da nije u pitanju samo preseljenje, nego knjižnična građa mora biti poredana po univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji, kako bi se i korisnici, ali i knjižničari lakše snalazili. O svemu smo pravovremeno obavijestili naše korisnike koji su dobili mogućnost prije zatvaranja podignuti do 10 knjiga kako bi na neki način lakše način premostili ovo razdoblje u kojem knjižnica neće biti otvorena – čuli smo od ravnateljice Lugić.

Kada će Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci otvoriti vrata korisnicima, a ne samo premijeru?

– Ne bih izlijetala s datumom.

Može li barem okvirno; jesu li u pitanju dani, tjedni ili mjeseci?

– Sigurno ćemo biti otvoreni tijekom kolovoza, u drugoj polovici mjeseca – zaključila je Lugić.