Najavljena ograničenja dodatna ugroza za ugostitelje

  Iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore poručuju da su svjesni ugroze od koronavirusa koji bitno i izravno utječe na njihovo poslovanje koje će biti dodatno ugroženo ograničavanjem radnog vremena do 22 sata (umjesto do 24 sata, kao dosad) te zabrane rada u pojedinim objektima i županijama.

– Hrvatski ugostitelji u potpunosti su prilagodili poslovanje uvjetima pandemije, poštujući mjere fizičkog distanciranja ljudi i visoku razinu higijene. Napravili su sve kako bi zaštitili svoje goste i zaposlenike i stvorili prostore s kontroliranim uvjetima. Bilo kakvim daljnjim ograničavanjem rada ili, pak, zatvaranjem ugostiteljskih objekta, potiče se neorganizirano okupljanje ljudi koje je mnogo opasnije jer se održava u nekontroliranim uvjetima – naglasio je  predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtnike komore Joso Smolić navodeći tome u prilog i primjer iz jedne njemačke studije koja je pokazala kako se tek 3 posto ljudi zarazilo koronavirusom u ugostiteljskim objektima.

  Sličan trend je, naglašava Josić, i u Hrvatskoj u kojoj nije zabilježeno da je ugostiteljski sektor generator širenja virusa. Slijedom toga, zbog ograničavanja rada u bilo kojem segmentu i zbog troškova u poslovanju koji time nastaju, traže nastavak mjera za pomoć sektoru i nakon 1. siječnja 2021. godine te primjeren model financijske kompenzacije.

– To se posebno odnosi na one kojima je rad u potpunosti zabranjen te ćemo uputiti molbu Vladi RH za nadoknadu štete nastale zbog ovakve odluke – dodao je Smolić.

Vinkulja.hr/Hina