Nataša Novaković: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je preventivno tijelo, progon je na USKOK-u…

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održalo edukaciju za dužnosnike VSŽ. Edukacija je (bila) namijenjena županu, gradonačelnicima, općinskim načelnicima i njihovim zamjenicima.

– Već niz mjeseci provodi edukacije po županijama diljem Hrvatske. Jučer smo bili u Osijeku, danas smo u Vinkovcima, a sve kako bismo dužnosnike upoznali sa zakonom, s obzirom na to da su nedavno bili lokalni izbori i da imamo mnogo novih dužnosnika koji su se po prvi put našli u toj ulozi. Naš zakon je težak za čitati i za razumjeti, pa smo procijenili kako je najbolje da ga u izravnoj komunikaciji rastumačimo zainteresiranima. Prvi dio edukacije vezan je striktno uz zakon, a drugi dio uz imovinsku karticu i njezino popunjavanje – rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

No, odziv nije bio prevelik, pa opravdano pretpostavljamo; ili uglavnom svi sve znaju o sukobu interesa ili sukob interesa ne predstavlja objektivan problem za hrvatsko društvo.

– Ne bih rekla da je sukob interesa samo problem, ja bih to malo proširila. Kompletan Zakon i sprječavanju sukoba interesa je problematičan. On se ne svodi samo na sukob interesa, tu su prisutne i druge povrede. U vašoj županiji najčešća povreda se odnosi na imovinske kartice te na činjenicu da dužnosnici još uvijek nisu svjesni da ne mogu biti na upravljačkim pozicijama niti za vrijeme mandata, niti godinu dana poslije. Problemi postoje, ali sam sukob interesa i nije problem ako njime upravljate na pravilan način. To je jedna normalna, životna situacija u kojoj ne smijete sudjelovati kada se radi o osobi koja je iz vaše privatne sfere.

A koliki je objektivan problem u tome što je uloga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa de facto minorizirana, pogotovo u kontekstu novog zakona koji je u pripremi i koji će ovo antikorupcijsko tijelo – čije je osnivanje bio jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji – učiniti gotovo beznačajnim?

– Ne vidim to na taj način, niti tako osjećam. Dapače, mislim da je ovo povjerenstvo vrlo važna institucija i da je ono na što ukazujemo izuzetno važno. U konačnici, da mislim da radim posao koji nema svrhe raditi, ne bih ga radila.

Ipak, svjedočimo čestim pokretanjima postupaka, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa neumorno je u tome, no… Tresla se brda, rodio se miš!

– Točno, mi nemamo u svojim rukama mehanizam sankcija. No, poenta našeg postojanja jest ukazivanje na netransparentnost što je sasvim drugi od ovog dijela progona, to je na USKOK-u. Dakle, mi nismo represivno tijelo, mi smo preventivno tijelo. Upravo zato danas i jesmo ovdje, kako bismo educirali, i prevenirali dužnosnike da im prije nego što uđu u sferu korupcije ukažemo na to da moraju biti transparentni i nepristrani. A onda, ako se o to ogriješe, njima će se baviti neko drugo tijelo, ne mi.

I posljednje pitanje; jesu li preventivna i represivna tijela u Hrvatskoj u raskoraku kada je riječ o sukobu interesa?

– Razumijem što želite pitati, međutim to prepuštam represivnim tijelima. Mi svoj posao kako spada, mirno spavamo, a kako drugi rade… To je njima na savjest – zaključuje Novaković.