Novi set mjera; COVID potvrde obavezne u javnim i državnim službama, svatovi samo do 2 ujutro…

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata 6.932 novooboljele osobe od koronavirusa, što je rekordan broj oboljelih od početka pandemije. Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je stoga da se od 15. studenog širi upotreba COVID potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

Tako će potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore.

U još širu upotrebu COVID potvrda ići ćemo od sredine studenog, ukoliko brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenomrekao je Načelnik stožera Davor Božinović koji je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak, trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja bit će uvedene COVID potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali. Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godinedodao je Božinović.

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, 6. studenoga, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom. Zabranjena su tako sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju COVID potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom, mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ukoliko svi sudionici imaju EU digitalnu COVID potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

– Sva okupljanja ograničavaju se tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju COVID potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja – prisnažio je Božinović.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju COVID potvrdu te obvezno koriste maske za lice. COVID potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske.