Novi žetončići u Saboru; „Suverenisti” danas uskočili u pomoć HDZ-u

Prvi put od sazivanja novog saziva Hrvatskog sabora, HDZ je imao problem oko sastavljanja većine kod glasovanja u Saboru. Naime, danas je Sabor morao odlučiti je li u pravu Goran Jandroković (čiji stav većinom podržava Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav) ili predsjednik RH Zoran Milanović, a po pitanju može li Zlata Đurđević biti kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda.

Kako je HDZ-ova većina u Saboru „nategnuta”, odnosno iznosi svega 76 ruku, otprije je bilo poznato kako ovaj prijedlog neće proći jer je predsjednik Reformista Radimir Čačić najavio kako neće podržati HDZ i Jandrokovića. Upravo to se i dogodilo, međutim odluka je ipak prošla zahvaljujući Hrvatskim suverenistima, odnosno Hrvoju Zekanoviću i Marku Milanoviću Litri (HKS) koji su uskočili pripomoći Jandrokoviću u nevolji. Premda u današnjem glasovanju nije sudjelovao Marijan Pavliček koji je kao predsjednik HKS-a dio Suverenista, sudjelovao je član njegove stranke Marko Milanović Litre koji u Saboru mijenja Ružu Tomašić, a čije bi ovakvo glasovanje bilo nemoguće bez Pavličekovog i Ružinog blagoslova.

Na prozivke medija kako su upravo postali žetončići HDZ-a, Zekanović je za medije izjavio:

– Upravo suprotno. Svi koji nas žele diskreditirati na taj način vide da smo mi najveći problem vladajućoj koaliciji i da razmišljamo svojom glavom, za razliku od drugih stranaka koje nisu bile jasno opredijeljene, primjerice Domovinski pokret i Most, koji su ostali suzdržani, a slažu se s odlukom radnog tijela.

Ovo je zanimljiva situacija, s obzirom kako su, bez obzira na svoju podršku HDZ-u, Suverenisti opet našli razlog da napadnu Domovinski pokret – stranku koja ima je omogućila da dobiju čak četiri mandata u Saboru. I to nije bilo prvi put, ali s obzirom što se događa na terenu, nije bilo ni – neočekivano.

Naime, uoči nadolazećih lokalnih izbora Domovinski pokret pravi sve veću distancu od Hrvatskih suverenista koji imaju problem oko načina izlaska na lokalne izbore. Bez Škorinog Domovinskog pokreta Suverenisti gotovo nigdje ne mogu samostalno proći na lokalnim izborima te su ovim današnjim činom stoga napravili korak bliže HDZ-u po onoj „mi vama damo podršku u Saboru kad zatreba, a vi “stisnite” svoje po županijama da nas uzmu u koaliciju”.

Upravo takvo nešto događa se u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje Domovinski pokret ima velike ambicije, ali u svojim planovima ne vidi više Suvereniste osim u Vukovaru gdje je Ivan Penava uspio koliko-toliko održati na okupu ove dvije, sada već jako zaraćene opcije. S današnjim potezom u Saboru, Suverenisti su javno pokazali kako im suradnja s HDZ-om nije mrska kako su to nastojali do sada prikazivati, a i kako su sposobni javno odraditi prljavi posao napada na Škoru i Domovinski pokret kako bi im pokušali naškoditi.

Javna je tajna kako će HDZ u našoj županiji trebati svaku moguću pomoć, pa tako i pomoć Suverenista (i sada su dio HDZ-ove većine u Skupštini VSŽ!) za ostanak na vlasti nakon brojnih raskola koji su se kod njih dogodili u proteklih godinu dana. Upravo zbog toga HDZ oko sebe okuplja što širu koaliciju gdje osim Suverenista pokušava okupiti i još uvijek nepostojeću (neregistriranu) stranku Demokratski HSS (Andrija Juzbašić i Zdenko Podolar), HSP AS koji je u stečaju (Toni Žagar), reanimirani HSP na našem terenu (Hrvoje Niče), te HSU (Marinko Lukenda) koji od izbora do izbora trči iz SDP-ovog u HDZ-ov tabor i obrnuto. Nakon današnjeg glasovanja u Saboru, izgleda kako su Suverenisti – već riješeni, a što će biti s ostalima – tek ćemo vidjeti!