Novom biciklističkom stazom duž cijele Mitnice

Nakon što je po prvi puta centar Vukovara biciklističkom stazom povezan s gradskom četvrti Borovo naselje, izgradnjom nove biciklističke staze duž gradske četvrti Mitnica sada se ona proteže kroz cijeli Vukovar; od zapadnog ulaza iz smjera Osijeka, do samog izlaska u smjeru Iloka, u ukupnoj duljini od 11 kilometara.

Novoizgrađenu biciklističku stazu koja se prostire Ulicom bana Josipa Jelačića – od Trga Slavija pa sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata – obišao je gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima.

– Izuzetno sam zadovoljan što možemo predstaviti novi sadržaj u našem gradu, biciklističku stazu koja prolazi kroz cijelu gradsku četvrt Mitnica. Projekt nam je izuzetno važan jer je riječ o sigurnosti kretanja naših sugrađana, kako biciklista, tako i pješaka, posebice najmlađih. Ovo je projekt koji je dio Programa obnove komunalne infrastrukture grada Vukovara, a na koji se Vlada RH obvezala 2016. godine. No, kako nažalost nažalost nismo dočekali njegovu realizaciju, Grad Vukovar ga je odlučio realizirati samostalno, uz sufinanciranje Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovararekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Nova biciklistička staza ukupne je duljine 2.850 metara, a njezina izgradnja provodila se u dvije faze. Svrha projekta je ulaganje u infrastrukturu namijenjenu biciklistima, poboljšanje prometne povezanosti, povećanje korištenja bicikla kao oblika prijevoznog sredstva te povećanje sigurnosti biciklista i ostalih sudionika u prometu. Izgrađena biciklistička staza prati postojeći definirani koridor biciklističke rute „Dunav“ koja je dio međunarodne biciklističke rute Euro Velo 6, a pruža se od Atlantskog oceana do Crnog mora.

Izvođač radova je gradska tvrtka Komunalac d.o.o., ukupna vrijednost je 3.306.597,86 kuna s PDV-om, a projekt je u iznosu od milijun kuna sufinancirao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac dodao je kako je Grad Vukovar prijavio tzv. master plan biciklističkih staza u gradu Vukovaru, a kroz javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije.

Riječ je o prijavi na sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju ukupno 17 kilometara biciklističkih staza na području grada Vukovara. Nadamo se pozitivnom odgovoru, a nakon toga, očekujemo kako ćemo kroz mehanizme nacionalnog oporavka te ITU mehanizam realizirati ove projekte koji spadaju u domenu zelene tranzicije i smanjenja CO2rekao je Sušac.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako će kroz prijavljeni projekt Grad Vukovar nastaviti ulaganja u infrastrukturu biciklističkih staza, posebice na lokacijama gdje je velika frekvencija biciklista, poput naselja Lužac te cesta na ulazu u Vukovar iz smjera Bogdanovaca, Vinkovaca i Borova.