Novosti.hr – penzioner na (gradskoj) sisi i tumač tekstova s Vinkulja.hr za jednostavno strukturirane

IZVOR: screenshot/Google Street View
IZVOR: screenshot/Google Street View

U 2022. godini Grad Vinkovci za tvrtku Novosti d.o.o. je osigurao 1.100.000,00 kuna. Potkraj godine im zafalilo, pa je Grad povećao proračun na ovoj stavci za novih 300 tisuća kuna. Ukupno im je Grad isplatio 1.400.000 kuna. Dakle, sjelo na račun.

U 2023. godini, Grad je Novostima osigurao 146 tisuća eura. Dakle, opet 1.100.000 tisuća kuna. I naravno – opet će se u nekom rebalansu rebalansa tražiti dodatna sredstva. I naravno – opet će ih dobiti.

Novosti imaju 19 zaposlenih. Ja sam samozaposlen. I jedini zaposlen u svom obrt(ić)u.

Unatoč ekipici od desetak novinara, Novosti.hr uglavnom kaskaju za informacijama. OK, donekle razumljivo, to je nasljeđe iz prošlosti. Treba vremena da se poprave. Čak su se u zadnjih 26 mjeseci – otkako je pokrenuta Vinkulja – i počeli popravljati. Pa tu i tamo prostora dobiju ono koji nikad nisu, stidljivo se nazire pokušaj kritičke misli, a ponekad u izvještajima spomenu i kako je oporba sudjelovala na sjednicama Gradskog vijeća. Za desetak godina moći ćemo pročitati i cenzurirane izjave oporbenih vijećnika, a za 50-ak godina, možda, i necenzurirane.

I to je njihova politika, tko to voli nek’ izvoli.

Ali, ono što (me) smeta je besramna i podla praksa krađe autorskih vijesti s Vinkulje, nepotpisani tekstovi, prenošenja objava iz treće ruke, prerade citata…

Okidač ovom tekstu bila je prerada mog teksta „Bosančić o Cibaliji: Razgovor s potencijalnim investitorom bio je obećavajuć, ali pušem i na hladno”. Taj tekst nije nastao kao plod priopćenja iz gradske uprave, već sam tragom sinoćnje poluinformacije o potencijalnim investitorima u Cibaliju odlučio okrenuti gradonačelnikov broj i zamoliti za potvrdu ili demantij spomenute informacije. Iz tog našeg četverominutnog telefonskog razgovora nastao je spomenuti tekst.

Tijekom poslijepodneva Novosti.hr objavljuju tekst „Podržavate li preuzimanje HNK Cibalia od strane austrijskog investitora Eduarda Brunnera?” u kojem se besramno, od strane tvrtke koja ima desetak novinara, pravi neuka kompilacija mog i Bosančićevog razgovora, bez navođenja ikakvog izvora.

S obzirom kako iz gradske uprave nije išlo nikakvo priopćenje po pitanju investitora u Cibaliju, a Novosti su objavile citat s gradonačelnikom identičan mom, možemo doći do samo dva zaključka:

a) Novosti su preradile moj tekst;

b) vinkovački gradonačelnik je sve svoje govore naučio napamet i papagajski ih ponavlja.

Nekako ne vjerujem u opciju B, jer stilski se ne dogodi da ono što Bosančić kaže na konferenciji za novinare, bude jednako sročeno u priopćenju gradske uprave na pojedinačnu temu. Dakle, točan je zaključak da Novosti kradu moje tekstove.

Paralelno s time, istoga dana napisao sam i osvrt o svojedobnom odlasku Diona Drene Belje iz Cibalije. Isti tekst, s navođenjem izvora „Vinkulja.hr” objavio je i najjači sportski medij Sportske novosti, kao i najčitaniji hrvatski portal Index.hr. Mala lekcija iz novinarskog profesionalizma.

Ajmo dalje.

Nedjelja, 15. siječnja godine ove. Vijesti ni za lijeka, a na portalu ništa objavio nisam. Guglam, tražim, grozničavo čačkam… Nigdje ništa, nitko ništa. Odjednom, hajde da vidim šta rade državne tvrtke na našem području. Ono, početak je godine, pa valjda imaju nekakvih planova. HEP, ništa. Hrvatske šume, ništa. Hrvatske vode, presušilo. Hrvatske ceste? Evo ga! Hrvatske ceste 11. siječnja objavile Javni poziv za otkup nekretnina u k. o. Nuštar i k. o. Marinci iz kojeg je vidljivo kako će se graditi brza cesta Vukovar – Županja. Dakle, MEGA VIJEST o kojoj se nije pohvalio ni župan, niti gradonačelnici Osijeka (odakle cesta kreće!), Vinkovaca, Vukovara i Županje, niti Hrvatske ceste. Medijska poslastica, a nije riječ o skandalu.

Dva dana kasnije, evo i naših „UVIJEK PRVIH” Novosti. Prerađuju moju vijest, ali ne pozivaju se na Vinkulju.hr kao izvor, već portal SiB.hr koji je moju prerađenu vijest objavio 16. siječnja 2023. u 08.04 sati. Dakle, 15-16 sati nakon što je objavljena na Vinkulji. Dakle, mojim kolegama, a s nekima sam svojevremeno i dijelio redakciju, sramota je prenijeti citat s Vinkulje, već se sreća traži po Osijeku. OK.

Treća stvar, zapravo prva i ishodište ovog teksta, događa se 7. siječnja ove godine pod tekstom „Dragi čitatelji, ništa nije (iz)gorjelo – “fake news”, jasno aludirajući na satirični komentar kolumnističkog maga Ivana Grigića – ŠinkaZapaljen Cibalijin stadion”. Satirični tekst nazvati „fake newsom” dovodi u pitanje inteligenciju i osobni integritet onog koji ga takvim naziva.

Kolumnistička (dez)informacija koja je uznemirila javnost”, „lažna vijest” teze su koje u Novostima prenose iz socijalizma, a osim što svoje čitatelje stavljaju u razinu primata na samrti pojašnjavajući im što je naš kolumnist napisao, zapravo neuspješno GASE POŽAR. Ne na stadionu, već onaj koji je Šinko svojim tekstom potpalio.

I još nešto izuzetno važno; portal Vinkulja.hr je komercijalni medij. Što podrazumijeva da se ne financira iz unaprijed dodijeljenih sredstava gradskog proračuna nego od prodaje oglasnog i promotivnog prostora. Ali, prije svega je vinkovački portal koji – kao i svi ostali vinkovački mediji – ima (ugovorenu) suradnju s gradskom upravom čiji rad slovom ugovora pratimo. I to ne skrivamo, što je očito iz samih publikacija. No, to što Vinkulja.hr zabilježi tijek asfaltiranja ulice kneza Mislava, ne znači da će zanemariti prosvjed nezadovoljnih žitelja Slavije o kojemu, nota bene, nije izvijestio nijedan komercijalni i nekomercijalni gradski medij. Osim, naravno – Vinkulje.hr čiji je DNK autentičan i koja se ne uređuje u Jelačićevoj br. 1. I koja će pohvaliti benevolentnu Bosančićevu odluku o asfaltiranju Genscherove ulice, kako kolnika, tako i derutne staze, ali i potražiti odgovore na pitanje zašto su hrastovi morali pasti. I što je, dovraga, kuglasti likvidambar?

Umjesto zaključka; konkurencija je uvijek dobro došla, čini stvari težima, ali u konačnici, čini i nas same – boljima. A nelojalna nesposobna konkurencija gradskih službenika pod kišobranom gradske tvrtke u budućnosti nas čini još – brutalnijima!

Njih 19, ja sam. Ta borba je nepoštena. Možda 39, a ja sam pa bi “borba” postala – ravnopravna!